Menu

Heb je de mestverwerkingsplicht al geregeld?

Nog een paar maanden en dan is 2019 weer voorbij. Produceer je op je bedrijf meer fosfaat dan dat je aan fosfaatgebruiksruimte hebt? Dan heb je een fosfaatoverschot. Check hieronder of de mestverwerkingsplicht voor jou geldt en wat je dan moet doen.

Vrijstelling mestverwerkingsplicht

In een aantal gevallen is vrijstelling van de mestverwerkingsplicht mogelijk. Namelijk:

 • Als het gehele bedrijfsoverschot niet groter is dan 25% van de productie. In dat geval kun je onder voorwaarden gebruikmaken van regionale mestafzetovereenkomsten (RMO).
 • Als 90% van de fosfaatproductie geproduceerd wordt door dieren die je op stro houdt.

In een aantal situaties geldt een gedeeltelijke vrijstelling van de mestverwerkingsplicht. De afgevoerde kilo’s fosfaat mogen afgetrokken worden van de verwerkingsplicht. Het gaat om:

 • Afvoer van een biologisch bedrijf naar een biologisch bedrijf
 • Afvoer van paarden- of pluimveemest naar een champignonsubstraatbereider.
 • Afvoer naar eigen grenspercelen

Hoe voldoe je aan je verplichting?

Blijft er toch een mestverwerkingsplicht over? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om aan deze verplichting te voldoen. Namelijk:

 • Mest afvoeren naar een verwerker
 • Een andere partij je verwerkingsplicht over laten nemen. Hiervoor heb je 2 mogelijkheden:
  • Sluit een vervangende verwerkingsovereenkomst (VVO) af. Hiermee gaat de verwerkingsplicht over naar een andere veehouder die mest laat verwerken.
  • Sluit een overeenkomst af met een bewerker en een verwerker, een zogenaamde driepartijen-overeenkomst (3PO).

Hoe groot is jouw verwerkingsverplichting?

Mest afvoeren naar een verwerker of bewerker kan nog steeds, maar meestal is het eenvoudiger om VVO’s aan te schaffen. Moet je dit nog regelen? Doe dit dan op tijd! Wil je niet onnodig te veel VVO’s aanschaffen? Dan is het verstandig om een prognose te maken van de fosfaatproductie.

Bij graasdieren doe je dit door een inschatting te maken van het gemiddelde aantal dieren over het gehele jaar. Bij melkkoeien kun je hier bijvoorbeeld je fosfaatplanner voor gebruiken. Maak je gebruik van de BEX? Met een BEX-prognose kun je een inschatting maken van het te verwachten BEX-resultaat. Zorg er wel voor dat je zoveel mogelijk de kuiluitslagen van dit jaar gebruikt.

Bij staldieren kun je een prognose maken van de stalbalans. Probeer hierbij de aan- en afvoer van dieren en voer zo goed mogelijk in te schatten en/of maak gebruik van de gegevens van vorig jaar.

Registratie bij RVO

VVO’s of 3PO’s moeten uiterlijk 31 december bij RVO zijn geregistreerd. Om de registratie af te ronden moeten alle partijen de melding op uiterlijk 31 december accepteren. Heb je een overeenkomst gesloten? Rond de registratie dan dus zo snel mogelijk af. Registratie moet via mijn.rvo.nl.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mestverwerkingsplicht? Vul dan het contactformulier in of neem contact op met een van onze ondernemersadviseurs.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Datum: 03-10-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.