Elk mediationtraject is anders. Jouw mediatior stemt dit af op je persoonlijke situatie en wensen. Wel zijn er altijd dezelfde principes verbonden aan mediation. De besprekingen vinden normaliter telkens gezamenlijk plaats, behalve als jullie allebei wensen dat de mediator apart van elkaar met jullie praat.
In grote lijnen ziet het proces er als volgt uit:
Kennismaken
Het traject begint met een kennismakingsgesprek. Het is belangrijk dat iedereen achter de beslissing staat om met begeleiding van de mediator tot een oplossing te komen. Indien één van beiden iets anders voor ogen heeft, zoals een andere (juridische) weg of een andere mediator, bespreken we samen de mogelijkheden voor vervolgstappen.
Inventarisatie: wat speelt er allemaal?
Als beide partijen het mediationtraject willen starten, brengt de mediatior in kaart wat er speelt en wat jullie graag willen regelen. Hierbij kunnen emotionele en financiële zaken aan de orde komen, zoals de actuele woon-werksituatie, onderlinge communicatie en de toekomst. Beide partijen kunnen aangeven wat ze belangrijk vinden en deze punten worden gezamenlijk besproken. Eventueel vult de mediator de inventarisatie aan met punten waar je misschien zelf nog niet aan hebt gedacht, maar die wel belangrijk zijn om hierin mee te nemen.
Huiswerk
Soms is naar aanleiding van de inventarisatie ‘huiswerk’ nodig. Hierbij kun je denken aan het uitzoeken van zaken. De mediator spreekt met de partijen af wie wat uitzoekt, of dit samen gedaan wordt of dat een adviseur of de mediator dit gaat doen. Na afloop van de bespreking wordt een vervolgafspraak gemaakt, zodat alle partijen weten waar ze aan toe zijn en wanneer het ‘huiswerk’ af moet zijn.
Stapsgewijze aanpak
Afhankelijk van de wensen komen in de besprekingen hierna stapsgewijs de uitkomsten van de inventarisatie, punten die geregeld moeten worden en de uitgezochte zaken aan de orde. Hierbij bespreekt de mediator wat de gevolgen zijn voor de toekomst en de wensen van de partijen hierin zijn. De mediator heeft hier ook een informerende rol, zodat iedereen zich bewust is van de gevolgen van de gemaakte beslissingen en afspraken.
Vastleggen van afspraken
Indien beide partijen zicht in de uitkomsten van deze bespreking(en) kunnen vinden, worden de te maken afspraken schriftelijk vastgelegd. De mediator bespreekt de concepten en wanneer iedereen zich hierin volledig kan vinden, worden de definitieve stukken opgesteld en ondertekend.
Meer weten over mediation?
Bij Countus hebben wij de expertise in huis om een conflict op te lossen door middel van mediation. Wij hebben, verspreid over het land, drie MfN-geregistreerde mediators, ieder met een eigen stijl en expertise. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een oriënterend gesprek.