Duurzaamheidrapportage (CSRD)

Hoe onderneem je duurzaam en maatschappelijk verantwoord? Veel grote bedrijven moeten dat sinds 2024 vastleggen in een duurzaamheidsrapportage: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Maar niet alleen grote bedrijven krijgen ermee te maken. Ook als je samenwerkt met organisaties die moeten voldoen aan de richtlijn, is het verstandig om je voor te bereiden op de CSRD-regelgeving

CSRD-verplichting
De CSRD is verplicht voor grote organisaties. Maar wanneer ben je nu een groot bedrijf? Als je voldoet aan minimaal 2 van de volgende voorwaarden:

  • Je hebt meer dan 250 medewerkers
  • Je hebt meer dan € 40 miljoen omzet per jaar
  • Je hebt meer dan € 20 miljoen op de balans

Midden- en kleinbedrijf
Lever je producten of diensten aan een groter bedrijf? Dan is de kans groot dat je ook met het CSRD te maken krijgt. De grote bedrijven met wie jij samenwerkt gaan namelijk hun keten na. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe en door wie de producten van hun leveranciers worden gemaakt. En of dat verantwoord en eerlijk gebeurt. Om aan de richtlijn te voldoen, worden ze gedwongen kritischer te kijken naar hun aanbieders en dienstverleners.

Duurzaamheid in kaart
Het is dan ook voor ieder bedrijf noodzakelijk om goed in kaart te hebben hoe producten worden gemaakt, vervoerd en verwerkt. Waar komen je producten vandaan? Welke materialen gebruik je? En hoe duurzaam gebeurt dat? Zet het op een rij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

CSRD laten controleren
Hoe jouw duurzaamheidsrapportage eruit moet zien? Daar zijn CSRD-richtlijnen voor. Zo weet je precies welke informatie je wel en niet mee moet nemen.

Het is verstandig om je duurzaamheidsrapportages – net als je jaarrekening – elk jaar te laten controleren. Onze adviseurs van team Duurzaamheid en Nieuwe Energie doen dat graag. Ook kunnen zij je ondersteunen bij de metingen, het opstellen van de rapportage en je verder adviseren op het vlak van duurzaamheid. Neem contact op met Ton Kock