Menu

Herstel akkerbouwmarkten is erg broos

Nadat de Countus Akkerbouwindex 2 maanden een iets positievere toon liet zien, wist de index dit sentiment in oktober te materialiseren. Nu de voorlopige opbrengstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend is, kan een beter beeld worden gegeven van het rendement in de akkerbouwsector.

 

Akkerbouwindex boven de 90 punten

In week 43 ging de Countus Akkerbouwindex wederom over de 90 punten heen. Dit gebeurde voor het laatst in week 30 (eind juli) voor een korte periode. De keer daarvoor was in week 20 (half mei). In oktober liet de index een lichte stijging zien. De maand begon met 85,8 punten en eindigde uiteindelijk op 90,7 punten. In week 43 werd voor dit afzetseizoen een voorlopig hoogtepunt van 91,4 punten bereikt.

Deze opleving komt door de prijsvorming van fritesaardappelen op de aardappeltermijnmarkt in Leipzig. Het aprilcontract bereikte daar op 25 oktober een prijsniveau van € 17,80 per 100 kilo. Vervolgens daalde dit niveau weer, om de maand af te sluiten op € 16,90 per 100 kilo. Deze prijs wordt ook begin november aangehouden.

 

Stijgende uienprijs

Tegelijkertijd maakte de Emmeloordse zaaiuiennotering (30% tot 60% grof) op 23 oktober een sprongetje van € 11 naar € 12,50 per 100 kilo. Sindsdien is deze niet meer veranderd. Ook de Rotterdamse voertarweprijs heeft een vlak verloop.

Op de laatste dag van oktober presenteerde het CBS zijn voorlopige oogstraming voor zaaiuien, consumptieaardappelen en suikerbieten. De opbrengsten liggen flink hoger dan het door droogte getekende 2018. Maar het zit slechts vlak boven of op het meerjarig gemiddelde.

 

Nieuwe cijfers

De Akkerbouwindex rekent met de arealen, opbrengsten en prijsvorming. Zo geeft de sectorbarometer een beeld van de situatie bij akkerbouwers. Deze cijfers geven, ook met terugwerkende kracht, een beter beeld van het rendement in de sector. In januari volgt de definitieve raming.

Door: Jan Lucas Spijkman

Datum: 13-11-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.