Agro

Zo haal je meer uit je KringloopWijzer

10 feb. 2022

Veel melkveehouders moeten voor 1 maart weer de jaarlijkse KringloopWijzer inleveren bij de zuivelverwerkers. De meesten zien dit meer als een verplichting dan als iets waar ze daadwerkelijk wat aan hebben. Maar wist je dat je hier juist veel uit kan halen voor je bedrijf? We lichten een aantal aandachtspunten toe.

Wat is de KringloopWijzer?

Als melkveehouder ben je sinds enkele jaren verplicht om de KringloopWijzer in te vullen en deze in te leveren bij de melkfabriek. De KringloopWijzer laat zien hoe de mineralenstromen binnen jouw bedrijf lopen. Ook laat het zien waar de ‘lekken’ zitten. Zoals de verliezen van mineralen en de uitstoot van broeikasgassen.

De kringloop is nooit 100% sluitend, maar je kunt hiermee wel een deel van je verliezen managen. Gezien de actuele discussies rondom het klimaat neemt dit belang alleen maar toe. Ook voor de zuivelverwerkers. De KringloopWijzer wordt dan ook steeds meer als een beloningssysteem ingezet. Het financiële belang van efficiënt met mineralen omgaan wordt daardoor nog belangrijker.

Het dashboard milieu en klimaat geeft je inzicht in de belangrijkste scores. Maar je kunt zelf nog meer doen. Hieronder een aantal tips.

Wees kritisch op beweiden

Haal meer uit je gras: ‘het groene goud’. Een betere N-benutting levert je - in deze tijd met hoge krachtvoerprijzen - direct economisch voordeel op. Het belang dat koeien zoveel mogelijk rechtstreeks van het grasland eten neemt daardoor toe. Kijk dus nog eens kritisch naar je beweidingssysteem. Hoe bereik je een hogere grasopname per koe per dag? Kun je het weideseizoen verlengen? Kun je meer percelen aan je weideplatform toevoegen? Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

De SABE-voucher

Als melkveehouder kon je de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) tot een waarde van € 1.500 aanvragen. Met deze voucher krijg je advies over duurzame landbouw. Heb je de voucher aangevraagd voor stikstofemissie? Dan kun je ‘m bij Countus inzetten. Heb je de subsidie nog niet aangevraagd? Geen man overboord, deze regeling gaat namelijk dit jaar weer open.

Wil je weten of dit voor jou interessant is? Laat dan je KringloopWijzer beoordelen. Dit kan bijvoorbeeld via de N-check. Hierbij kijken we naar de reductie van stikstof en ammoniak. Dit kan door middel van onder andere mestaanwending en ruw eiwit in totaal rantsoen.

Meer weten?
Wil je advies over hoe je je stikstof beter kunt benutten? Of wil je een N-check laten doen? Neem contact op met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag. Heb je vragen over hoe je meer uit je gras kunt halen? Neem dan contact op met onze weidecoach Gerrit de Lange.