Algemeen

Doe de N-check: stikstofuitstoot verlagen én winst maken

Boudewijn Krabben
05 jan. 2022

Ben je benieuwd waar je winst kunt behalen op het gebied van stikstofuitstoot? En op welke kosten je kunt besparen? Met de N-check krijg je daar inzicht in. Tijdens deze check kijken we namelijk kritisch naar de stikstofefficiëntie van jouw bedrijf. Hieruit komen praktische en haalbare maatregelen om je bedrijf efficiënter in richten. Zo draagt iedere ondernemer zijn steentje bij aan de stikstofcrisis en levert het ook nog wat op voor je bedrijf!

Stikstof- en ammoniakreductie

Afgelopen jaren heeft de agrarische sector al veel bereikt op het gebied van de reductie van stikstof en ammoniak. Maar dat wil niet zeggen dat je stil kunt zitten. Je moet jezelf als ondernemer blijven afvragen welke mogelijkheden er zijn om de stikstofuitstoot verder te verlagen.

Niet alleen omdat de overheid deze regels oplegt, maar ook om er zelf winst uit te halen. Ga je bijvoorbeeld efficiënter om met eiwit? Dan haal je daar financieel voordeel uit. Bovendien houd je (op termijn) misschien ook wel het recht om (meer) koeien te houden.

Kringloopwijzer

De kringloopwijzer is natuurlijk een verplicht onderdeel voor elke melkveehouder. Maar het is ook een belangrijk handvat om stikstofgerelateerde cijfers te kunnen behoordelen. Denk hierbij aan je aandeel Ruw Eiwit (RE) in het rantsoen of het bodemoverschot per hectare.

Ook je bemesting- en voerstrategie zijn van groot belang. Deze kengetallen zijn over het algemeen het ‘laaghangend fruit’: je kunt er snel en makkelijk in schakelen en het brengt relatief weinig kosten met zich mee. Kleine veranderingen in je bedrijfsvoering hoeven vaak niets extra’s te kosten, ze zijn juist vaak kostenbesparend. 

Meer weten over de N-check?

Is een N-check iets voor jouw bedrijf of heb je hulp nodig bij het invullen van de kringloopwijzer? Neem dan contact op met Boudewijn Krabben, hij helpt je graag verder! Tijdelijk bieden wij de N-check aan voor € 95.

Meer informatie? Neem contact op met Boudewijn Krabben
Neem contact op met Boudewijn Krabben