Algemeen

Geld besparen op stijgende energieprijzen, kan dat?

09 dec 2021

De prijzen van gas, benzine en elektriciteit zijn het afgelopen jaar flink gestegen. Voor sommige bedrijven kan dit flink in de papieren lopen. De overheid heeft de energiebelasting tijdelijk verlaagd, maar deze gaat de komende jaren weer omhoog. Wat kun jij doen om de kosten te beperken?

Korte termijn

Op korte termijn kun je niet veel aan de energieprijzen doen. Wel kun je kijken of je niet te veel belasting betaalt. Over de eerste 10.000 kWh betaal je namelijk de meeste belasting. Wanneer je 2 energiemeters hebt op 1 WOZ-object of 1 energiemeter op meerdere WOZ-objecten, dan kun je hier kosten op besparen.

Daarnaast is het verstandig om kritisch te kijken naar je machinepark. Met name als de benzinekosten opwegen tegen de energiekosten. De techniek van elektrisch aangedreven voertuigen is sterk vooruitgegaan. Investeer je dit jaar nog in een elektrisch aangedreven voertuig? In veel gevallen biedt de Energie-Investeringsaftrek (EIA) fiscaal voordeel. Doe dit nog wel voor het einde van het jaar. De lijst voor 2022 wordt namelijk herzien en de kans bestaat dat een aantal investeringen niet meer in aanmerking komen voor de EIA.

Lange termijn

Het mooiste is natuurlijk als je zelfvoorzienend bent in de stroomvoorziening. Veel mensen hebben al een investering gedaan in zonnepanelen. Toch kun je hier in een aantal gevallen nog meer uithalen. Een optimale combinatie van kleine windmolens en zonnepanelen zorgt er bijvoorbeeld voor dat je maximaal in je eigen stroom kunt voorzien en op die manier zo min mogelijk hoeft af te nemen van het net.

Zeker als het salderen binnenkort wordt afgeschaft, is het goed om hier eens naar te kijken. Ons team Duurzame en Nieuwe Energie (DNE) heeft hiervoor een energietool ontwikkeld. Met deze tool kun je berekenen wat de optimale combinatie is en wat de terugverdientijd is.

Subsidie?

Zonnepanelen komen voor kleingebruikers (max 3 x 80 ampère) in aanmerking voor EIA bij minimaal 15 kilowattpiek (kWp) óf voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Voor de ISDE geldt € 125 per kWp met een max van 100 kWp mits er het afgelopen jaar een afname is geweest van minimaal 50.000 kWh. De ISDE moet je vooraf aanvragen. Windmolens komen niet voor EIA in aanmerking, maar voor ISDE. Voor windmolens is dat € 66 per m2 rotoroppervlak.

Meer weten?

Het loont zeker om de balans op te maken als het gaat om je energiekosten. Heb je hier hulp bij nodig? Vraag ons team Duurzaamheid en Nieuwe Energie om advies!