Menu

Bemestingsplan opstellen: tussentijdse check fosfaatproductie en fosfaatrechten

Ben je veehouder en meld je je aan voor derogatie 2018? Dan moest je vóór 4 juli 2018 een bemestingsplan opstellen. Een mooi moment om je mestboekhouding te actualiseren met de prognose van de stikstof- en fosfaatproductie. Zo krijg je inzicht in de noodzakelijke mestafvoer- of aanvoermogelijkheden.

 

Bemestingsplan opstellen: status fosfaatrechten

Een bemestingsplan opstellen heeft meer voordelen. Zo weet je namelijk waar je staat met betrekking tot de fosfaatrechten. Vraag je geen derogatie aan? Ook dan raden we veehouders aan het bemestingsplan te actualiseren. Dan kom je aan het einde van het jaar namelijk niet voor verrassingen te staan.

Let op

De fosfaatproductie voor de fosfaatrechten moet forfaitair worden berekend.

 

Reduceren in aantal dieren

Heb je nog te veel vee op je bedrijf ten opzichte van het aantal fosfaatrechten dat op je fosfaatbeschikking staat? Of wil je reduceren in aantal dieren? Dan is het verstandig op korte termijn te minderen in aantallen.

De fosfaatproductie over 2018 wordt namelijk gebaseerd op het gemiddeld aantal dieren in dit jaar. Als je bijvoorbeeld 80 melkkoeien mag houden en je hebt tot en met juni 90 koeien op je bedrijf, dan moet je in juli niet 10, maar 20 koeien wegdoen om gemiddeld op 80 koeien uit te komen.

 

Fosfaatrechten vergroten

Wil je niet reduceren in het aantal dieren, dan kun je het aantal fosfaatrechten op je bedrijf vergroten. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van jouw situatie.
Let er op dat je een overdracht van fosfaatrechten uiterlijk eind december 2018 hebt gemeld.

 

Risico’s bezwaar maken

Heb je bezwaar gemaakt tegen je beschikking fosfaatrechten? Dan brengt afwachten op een uitspraak risico’s met zich mee. De bezwaar- en beroepsprocedures zijn namelijk lange trajecten. Bovendien is de uitkomst onzeker. Gezien de aangekondigde (hoge) boetes bij het overschrijden van het aantal fosfaatrechten is het belangrijk dat je op tijd naar alternatieven kijkt.

Denk bijvoorbeeld aan rechten leasen of kopen. Of ga een samenwerking aan met een melkveehouder die de melkveestapel wil inkrimpen of die wil stoppen met melken. En misschien is het zelfs een optie om minder melkvee te houden of jongvee uit te besteden?

 

Hulpmiddelen

Countus denkt graag met je mee en helpt je aan de best passende strategie voor jouw bedrijf. We hebben diverse fosfaattools op het gebied van fosfaatrechten die je snel inzicht geven. Zo kunnen we relatief eenvoudig in beeld brengen of een investering in fosfaatrechten bijvoorbeeld haalbaar is. Of wat het fosfaat toevoegt voor jouw bedrijf en wat er eigenlijk maximaal kan worden betaald voor een kilo fosfaat.

Met de hulpmiddelen van Countus maken we snel inzichtelijk wat je kunt besteden aan jongvee-opfok en hoeveel vee je mag houden binnen de fosfaatrechten of hoeveel rechten er tekort zijn.

Wil je meer weten over het bemestingsplan opstellen of de tools van Countus? Neem contact op met Jaap Gielen of Lambert Schuldink. Ook kun je gebruik maken van het contactformulier.

✆ 06 143 20 368 of  06 526 00 337 .
j.gielen@countus.nl of l.schuldink@countus.nl

Ik wil graag meer weten over het bemestingsplan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Jaap Gielen Lambert Schuldink

Datum: 28-06-2018

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.