Aandachtspunten paardenveilingen
Als het gaat om paardenveilingen, moet je verschillende zaken goed in beeld hebben. Namelijk:
- Is de verkoper een particulier of ondernemer?
- Wat is de vestigingsplaats van de verkoper en koper?
- Van en naar welke plaats wordt het paard of veulen vervoerd?
- Wie regelt het vervoer?
- Hoelang zit er tussen de verkoop en het vervoer?
- En: controleer het btw-nummer.
Er gelden binnen de paardensector verschillende btw-tarieven. Afhankelijk van de situatie ben je 21%, 9% of 0% btw verschuldigd. Óf er geldt een btw-vrijstelling. Verkoop je een paard bedoeld voor sport of recreatie via een veiling? Dan breng je 21% btw in rekening. Verkoop je een fokmerrie, draagmerrie, sperma of een embryo? Dan gebruik je het lage 9% btw-tarief.
0% btw-tarief
Lever je een paard, veulen, embryo of sperma vanuit Nederland aan een (btw-)ondernemer in een ander EU-lidstaat? Dan pas je het 0% btw-tarief toe. In dat geval is het wel belangrijk dat je de de vrachtbrief/CMR goed bewaart. Je moet namelijk kunnen aantonen dat het paard daadwerkelijk van lidstaat A naar lidstaat B is vervoerd.
Voor een levering van een paard, veulen, embryo of sperma buiten de EU is het document ‘confirmation of export’ zeer belangrijk. Dit document toont aan dat het paard daadwerkelijk geëxporteerd is.
Vervoer je het paard niet direct naar het buitenland in verband met de levering? Dan kan de Belastingdienst stellen dat je Nederlandse btw verschuldigd bent in plaats van het nultarief.
Veilingregeling
Verkoop je een paard, veulen of embryo via een fysieke veiling? Dan is de zogenoemde veilingregeling van toepassing. Je wordt geacht het paard eerst aan de veiling te leveren. De veiling levert het paard vervolgens aan de koper. De veilinghouder wordt niet de echte eigenaar van het paard, daarom wordt gesproken van een fictie. De veilinghouder sluit een overeenkomst op eigen naam, maar op order en voor rekening van een ander.
Zou er geen veilingregeling zijn? Dan moet je als verkoper een factuur met btw uitreiken aan de koper. De veilinghouder verleent een dienst, namelijk het bemiddelen bij de verkoop van je paard. Hierop is de normale btw-regeling (21%) van toepassing. Op basis van de veilingregeling factureert de verkoper aan de veilinghouder. Deze stuurt vervolgens een factuur aan de koper. Het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs is de opbrengst voor de veilinghouder. Hierbij maakt het niet uit of de verkoop plaatsvindt binnen Nederland of andere EU-lidstaten.
Online veiling
Bij een online veiling kan de veilinghouder optreden als een commissionair en is sprake van bovengenoemde veilingregeling. Treedt de veilinghouder op als tussenpersoon? Dan is er sprake van een e-commercedienst. Als verkoper factureer je de btw over de verkoopprijs onder inhouding van de commissie van de veilinghouder. Op deze factuur staan de gegevens van de koper, zodat deze de btw kan aftrekken.
Inkoopverklaring en margeregeling
Koopt een handelaar of veilinghouder een paard van een particulier? Dan is de margeregeling van toepassing. De particulier brengt geen btw in rekening als hij het paard verkoopt. Bij toepassing van de margeregeling brengt de handelaar of veiling geen btw in rekening op de factuur bij de toekomstige verkoop van het paard. De veilinghouder of commissionair berekent de verschuldigde btw uit de gemaakte winstmarge, het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs. De koper van een margepaard heeft echter geen recht op aftrek.
Heb je een paard ingekocht onder de margeregeling? Dan is het ook mogelijk om het paard te verkopen zonder de margeregeling toe te passen. Het paard verkoop je dan als btw-paard, waarbij je de btw berekent over de volledige vergoeding. Voor de koper is deze voorbelasting volledig aftrekbaar. Je moet de margeinkoop bij toepassing van de globalisatieregeling dan wel verlagen met de margeinkoop van het dier in het tijdvak van verkoop.
Het is van belang dat de veilinghouder een inkoopverklaring heeft waaruit blijkt dat de verkoper (particulier) het paard heeft gekocht zonder dat hij recht had op aftrek van voorbelasting. Daarnaast is het ook zeer belangrijk om als verkoper en koper de veilingvoorwaarden goed door te nemen!
Meer weten?
Wil jij weten welk btw-tarief je moet hanteren of wat je in jouw situatie het beste kunt doen? Neem contact op met onze btw-specialist jouw adviseur. Wij vertellen je er graag meer over.