Omzetbelasting paardenhouderij

De btw binnen de paardensector kan complexe materie zijn. Binnen de branche heb je te maken met diverse btw-tarieven en verschillende soorten regelgeving, zoals de margeregeling, intracommunautaire handel in- en uitvoer en de kleineondernemersregeling. Dat betekent dat je bij iedere transactie moet beoordelen of je btw verschuldigd bent en zo ja tegen welk tarief. Als je het verkeerd toepast, is de kans op een naheffing aanwezig. Slim dus om je in de regelgeving van btw in de paardenhouderij te verdiepen. Of laat Countus je helpen.

Grensoverschrijdende handel
Veel paardenhouders hebben te maken met grensoverschrijdende handel. Bijvoorbeeld bij de verkoop naar of aankoop uit het buitenland. Dit kan allerlei gevolgen hebben voor de btw. Je kan te maken krijgen met de intracommunautaire levering (ICL), verwervingen (ICV) binnen Europa en daarmee ook met een ICP-opgave. En heb je nou wel of niet te maken met btw? Hoe zit dat met leveringen aan afnemers buiten Europa?

Verzorg je evenementen in het buitenland? Dan moet je erop bedacht zijn dat je in dat land wel eens btw-plichtig zou kunnen zijn. En vergeet de regeling voor afstandsverkopen niet. Deze geldt als je paarden levert aan particulieren, landbouwregelaars of aan andere vrijgestelde ondernemers in het buitenland. Dus zorg dat jij je laat informeren.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de voorwaarden van de verschillende regelingen. Weet je bijvoorbeeld dat het van groot belang is dat je bij een ICL of export, het vervoer naar de andere lidstaat of uit de EU kunt aantonen?

Naheffing voorkomen
Wil je dat jij, je afnemers en je leveranciers achteraf niet voor verassingen komen te staan? Dan is het van belang om de spelregels van de verschillende regelingen goed te kennen.

Meer weten?
Wil je advies over de regelgeving van omzetbelasting binnen de paardenhouderij? Neem contact met ons op.

×