Paardenhouderij

Btw-tarief levering sperma en embryo’s belast met 9%

20 jul 2021

Er is duidelijkheid over het btw-tarief voor de levering van sperma en embryo’s binnen de paardensector. Vanaf 1 juli 2021 zijn deze leveringen en de inseminatie en transplantatie belast tegen het verlaagde btw-tarief van 9%. Dit is ongeacht of het paard voor de sport of fokkerij is bestemd.

Hoe zat het ook alweer?

Al sinds 2018 is er onduidelijkheid over het toe te passen btw-tarief op diensten van fokinstellingen, instellingen voor keuringen en instellingen voor kunstmatige inseminatie, inclusief embryotransplantatie.

Tot 2017 was het standpunt dat de levering van sperma en/of embryo’s opging in de inseminatiedienst of transplantatiedienst. Hierdoor was de totale vergoeding voor de dienst of levering belast met het verlaagde btw-tarief. Vanaf 2018 veranderde dit naar algemene btw-tarief van 21%.

Rol van Countus

Countus heeft steeds het standpunt ingenomen dat een dekhengst een dier is waarvan de levering is belast met het lage tarief. Het sperma van deze dekhengst is een goed dat kennelijk bestemd is voor de voortplanting van deze dekhengst. Daarmee is op de levering van het paardensperma deze tabel van toepassing. De levering van sperma en embryo’s zouden de diensten onder het verlaagde btw-tarief moeten vallen. Ongeacht of het (toekomstige) veulen bestemd zou zijn voor de fokkerij, landbouw of slacht.

Belastingtarief naar 9%

De Belastingdienst deelt deze mening vanaf nu. Per 1 juli 2021 zijn de leveringen van sperma en embryo’s, evenals de inseminatie en transplantatie dus belast tegen het verlaagde btw-tarief van 9%. Ongeacht of het paard voor de sport of fokkerij is bestemd.

Meer weten?

Wil je meer weten over de belastingtarieven in de paardensector? Neem dan contact op met een adviseur van Countus. We helpen je graag.