Paardenhouderij

Ondernemer in de paardenhouderij? Dit zijn onze voorjaarstips

Halbe van den Berg, Nicolet Scholten
02 mrt 2021

De lente komt eraan! De veulens worden geboren, de hengstenkeuze wordt bepaald, de veulens worden afgespeend en gaan naar de opfok. Waar krijg je in de lente zoal mee te maken als ondernemer binnen de paardenhouderij? Wij delen een aantal aandachtspunten.

Mogelijkheden draagmerrie huren

De meeste fokkers gebruiken een eigen merrie om een veulen te fokken. Wil of kun je dit niet? Dan kun je een draagmerrie ‘huren’.

Bij een embryotransplantatie wordt vaak een draagmerrie ‘gehuurd’ om het veulen voort te brengen. Juridisch gezien wordt de eigenaar van de draagmerrie ook de eigenaar van het embryo als het embryo is ingebracht in de baarmoeder van de draagmerrie. In de praktijk is het helder dat het geboren veulen toekomt aan de fokker. Op de dierenartsbegeleiding (scannen en opvoelen) die nodig is voor de (draag)merrie wordt het algemene btw-tarief toegepast (21%).

Toch is het van groot belang om de afspraken over de eigendomsverhoudingen en aansprakelijkheden vast te leggen in een overeenkomst. Juridisch gezien zal namelijk een vruchtgebruik worden gevestigd. De specialisten van Countus kunnen je hierbij helpen.

Btw-tarief sperma dekhengst

Met het vervallen van de landbouwregeling in 2018 verviel ook het verlaagde btw-tarief op diensten door fokinstellingen (post b-13 van Tabel I). Op grond van deze post was de inseminatie van dieren belast met het lage tarief. Het geleverde sperma werd geacht op te gaan in de inseminatiedienst, waardoor op de gehele prestatie het lage tarief van toepassing was. Sinds 2018 is de inseminatiedienst belast met 21% btw.

Betekent dit nu ook dat de levering van het sperma belast is met 21% btw? Wij zijn van mening dat dit niet het geval is, omdat de dekhengst een dier is dat valt onder tabel I post a-4 letter b. Het sperma van deze dekhengst is een goed dat kennelijk bestemd is voor de voortplanting van deze dekhengst. Daarmee is op de levering van het paardensperma tabel I post a-4 letter d van toepassing. De levering valt dus onder het verlaagde tarief. Ook op de levering van een embryo is het lage btw-tarief (9%) van toepassing.

Opfok en africhting

In de paardenhouderij is nog veel onduidelijkheid over de toepassing van het juiste btw-tarief. De opfok en africhting van jonge paarden van een derde valt onder het lagere btw-tarief van 9%. Hierbij is het van belang dat de africhtingsfase niet langer duurt dan 6 maanden en dat de africhtingsfase eindigt op het moment dat een startpas wordt aangevraagd. Het lage btw-tarief is ook niet meer van toepassing bij de africhting van een paard vanaf 5 jaar en ouder. Hiervoor geldt het 21% btw-tarief.

Opfokovereenkomst

In het kader van risicoaansprakelijkheid raden wij opfokbedrijven aan te werken met een opfokovereenkomst. Hierin staan de afspraken vermeld en wordt de risicofactor ingeperkt. Deze wordt door het opfokbedrijf als eigenaar van het jonge paard ondertekent.  

Opfokbedrijven moeten ook per 21 april 2021 rekening gaan houden met de Identificatie en Regristratie (I&R) van de aanwezige paarden en pony’s. Voor meer informatie over de I&R kun je het webinar terugkijken.

Uiteraard kunnen de adviseurs van Countus je helpen aan een opfokovereenkomst op maat.

Verkoop veulen, fokmerrie of dekhengst

De verkoop van een veulen wordt net als een volwassen paard (sport/recreatie) belast met het algemene btw-tarief (21%). Als een fokmerrie of dekhengst wordt verkocht, is het verlaagde btw-tarief (9%) van toepassing.

Wordt de fokmerrie ook ingezet voor de sport? Dan geldt een samengesteld tarief, 50% is belast met het btw-tarief van 9% en 50% is belast met het btw-tarief van 21%.

Wordt de dekhengst ook gebruikt voor de sport? Dan geldt een ander samengesteld tarief, 75% van de verkoopprijs wordt dan belast met 9% btw en 25% van de verkoopprijs wordt belast met 21% btw.

Wanneer het paard eerder van een particulier of vrijgestelde ondernemer is aangekocht, geldt een afwijkende factureringsplicht. Hierbij mag geen btw op de factuur vermeld zijn. Voor toepassing van de margeregeling is een inkoopverklaring een absolute voorwaarde. Hiervoor kun je contact met ons opnemen. Ook wordt de margeregeling geaccepteerd bij de verkoop van een veulen op een veulenveiling. Voor de specifieke voorwaarden staan de specialisten van Countus graag voor je klaar. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de btw-tarieven binnen de paardenhouderij? Neem contact op met Halbe van den Berg of Nicolet Scholten voor meer informatie.

Meer informatie? Neem contact op met Halbe van den Berg
Fiscaal-juridisch, Paardenhouderij, Recreatie & Horeca
Meer informatie? Neem contact op met Nicolet Scholten
Neem contact op met Halbe van den Berg
Fiscaal-juridisch, Paardenhouderij, Recreatie & Horeca