Algemeen

Overzicht in de chaos dankzij een liquiditeitsprognose

07 apr. 2022

De economie heeft een enorme klap gekregen van de coronacrisis. Nu komt daar alweer de volgende door de oorlog in Oekraïne. Het blijft schakelen voor jou als ondernemer. Je kunt er niets aan doen, het overkomt je. Deels. Want de gevolgen ervan kunnen door jouw keuzes ingeperkt worden. Maar hoe maak je de juiste keuzes?

Liquiditeitsprognose

Het beste kun je beginnen met het maken van een liquiditeitsprognose. Hiermee krijg je inzichtelijk hoe je ervoor staat. De volgende stap is te bekijken waar de risico’s zitten. Voor elke sector is dit weer anders. Wil je weten wat de risico’s kunnen zijn in jouw sector? Wij hebben dit voor je op een rij gezet. Lees één van de volgende artikelen:

- Akkerbouw
- Intensieve veehouderij
- Melkvee

Jouw situatie

Welke gevolgen heeft de oorlog in Oekraïne voor jouw bedrijf? De verschillen tussen bedrijven kunnen groot zijn. Voor een onderneming met veel koelingen hebben de hogere energieprijzen bijvoorbeeld meer gevolgen dan voor een kapsalon. Het maakt ook veel verschil of je je producten importeert of exporteert.

Heb je nog een buffer? Dan is het verstandig om na te gaan of deze nog voldoende is. Geen buffer? Mogelijk zijn er alternatieven zoals een nieuwe financiering of een aanpassing in je bedrijfsvoering.

Meer weten over het maken van een liquiditeitsprognose?

Heb je vragen over het maken van een liquiditeitsprognose of wil je graag sparren over jouw situatie en financieringsmogelijkheden? Maak een afspraak met een van onze adviseurs, bij Countus denken we graag met je mee.