Agro

GLB-vouchers vervangen SABE-vouchers: iets voor jou?

21 mrt. 2024

De SABE-vouchers gaan verder als GLB-kennisvouchers. Het principe blijft echter gelijk en ook nu wijzen we je graag op de vele mogelijkheden van deze subsidie. In de openingsronde van 2023 spraken we met Esther Weernink over de adviesvouchers van € 1.500. In dit artikel komt Josefien Klein Gebbink aan het woord over bedrijfsplanvouchers met een waarde van € 6.000.

Wat is een bedrijfsplanvoucher?

Wil je je bedrijf verduurzamen? Dan kun je de bedrijfsplanvoucher aanvragen om een bedrijfsplan te laten maken door een erkende adviseur. Een voucher heeft een waarde van maximaal € 6.000, waarbij je in ieder geval een eigen bijdrage van 20% (= € 1.500) doet.

In je bedrijfsplan omschrijf je hoe je een omschakeling maakt naar duurzame landbouw. Dit plan is ook gelijk een goede basis voor het aanvragen van een financiering.

Wie is Josefien Klein Gebbink?

Josefien werkt sinds 2018 bij Countus in de bedrijfsadvisering. Met haar jarenlange ervaring is zij een uitstekende adviseur op het gebied van bedrijfsplannen. Als erkend bedrijfsadviseur is ze gecertificeerd voor de aandachtsgebieden E3 (bedrijfsopvolging) en E4 (duurzaam verdienvermogen). Alleen een adviseur met één van deze aandachtsgebieden kan gekozen worden in het kader van de GLB-bedrijfsplannen.

‘Ik heb de bedrijfsplanvoucher bijvoorbeeld ingezet bij een melkveebedrijf dat werd omgezet naar een akkerbouwbedrijf’, vertelt Josefien. ‘We hebben ook uitgezocht welk financieringsniveau voor het akkerbouwbedrijf rendabel was en hoeveel hypotheek de ondernemer kon aflossen.’

Advies uitbreiden

In het voorbeeld van Josefien over de omschakeling van melkvee naar akkerbouw was de voucher voldoende voor het gehele bedrijfsplan. ‘Maar wil de ondernemer een verdere strategie uitbouwen als akkerbouwer? Dan kan dat wellicht met andere subsidies worden ingevuld’, gaat ze verder.

Belangrijk om te weten is dat je een bedrijfsplanvoucher één keer in de 3 jaar kunt gebruiken. Het is wel mogelijk dat je ieder jaar een adviesvoucher (€ 1.500) toegekend krijgt. Met de verwachting dat de GLB-vouchers de komende jaren beschikbaar blijven, kun je het advies hiermee dus uitbreiden of vervolgen.

De beste keuze maken

Wat Josefien het meest is bijgebleven is een traject met een melkveehouder dat 5 jaar in beslag nam. ‘Stoppen met het bedrijf was altijd al een optie, maar pas als alle andere mogelijkheden waren uitgesloten’, vertelt ze. ‘Met het bedrijfsplan rekende ik een situatie uit waarin de ondernemer minder melkvee zou gaan houden en de financiering hierop aan zou passen.’

‘Ook die optie moest helaas worden doorgestreept. Maar wat ik hier zo mooi aan vond, is dat de ondernemer uiteindelijk volledig achter zijn keuze stond. Het werd hem niet opgelegd. Na alle overwegingen was het gewoon de beste keuze.’

Provinciale subsidies

Josefien wil als afsluiting nog een tip delen. ‘Krijg je geen voucher toegekend of dekt de voucher niet het volledige advies? Kijk dan ook eens naar subsidies die je provincie beschikbaar stelt. Vaak worden die vergeten, terwijl ze heel passend kunnen zijn.’

Contact met de adviseur

Doe je een aanvraag voor een GLB-voucher? Dan moet je bij die aanvraag ook gelijk een BAS-gecertificeerde adviseur kiezen. Het is echter niet vanzelfsprekend dat de adviseur jou op dat moment en met jouw specifieke advies kan helpen.

De adviseur krijgt ook geen melding van jouw keuze voordat jij hem of haar gesproken hebt. Neem dus altijd contact op met de adviseur van jouw voorkeur voordat je een aanvraag doet. Zo weten jij én de adviseur waar je aan toe bent.

Meer weten?

Ga je voor een adviseur van Countus? Niet alleen Josefien is gecertificeerd voor E3 en/of E4. Hieronder zie je al onze erkende adviseurs met hun aandachtsgebieden. Zij helpen je graag verder!