Europese regelgeving
Op het vlak van duurzaamheid en klimaat zijn er de afgelopen decennia diverse afspraken gemaakt. Denk aan het Klimaatverdrag van Rio de Janeiro, de protocollen van Kyoto en het Milieuverdrag van Parijs. Afgesproken is dat Europa als eerste continent klimaatneutraal wordt en dat dat voor 2050 moet gebeuren. Uit dit beleid is regelgeving voortgekomen: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
De CSRD is bedoeld om vast te leggen op welke zaken je je als bedrijf gaat focussen. Waar sta je voor als organisatie als het gaat om duurzaamheid? Welk beleid komt daaruit voort? Wat doen we voor onze planeet? Welke duurzame keuzes maken we? En wat pakken we daarvan als eerste op?
Diverse richtlijnen binnen de CSRD
De CSRD heeft meerdere richtlijnen. Behalve een algemeen stuk, zitten er meerdere omgevings- en sociale richtlijnen in, bijvoorbeeld op het vlak van mens en personeel. Ook bevat het een general disclosure (wat moet je publiceren?) en een governance richtlijn (hoe vorm je je beleid?).
Vanuit deze richtlijnen leg je allerlei zaken vast. Hoe worden je producten gemaakt, vervoerd en verwerkt? Je noteert welke materialen je gebruikt en waar deze vandaan komen. Ook noteer je de CO2-uitstoot en vervoersbewegingen. Zowel van producten, als van personeel.
Daarnaast leg je vast wat je van plan bent te veranderen. Op het gebied van klimaat, milieu en duurzaamheid. Een personeelshandboek is daar bijvoorbeeld ook onderdeel van. Hoe zorg je dat je op een duurzame manier met je personeel omgaat? De CSRD is dan ook niet iets waar je “even” aan voldoet, je neemt er allerlei facetten van je bedrijfsvoering in mee.
Voor grote én kleinere bedrijven
De CSRD is verplicht voor grote organisaties. Heb je meer dan 250 medewerkers? Draai je meer dan 50 miljoen omzet per jaar? Of staat er meer dan 25 miljoen op de balans? En voldoe je minimaal twee opeenvolgende jaren aan twee of meer van deze criteria? Dan ben je verplicht om te rapporteren over jouw duurzaamheidsinspanningen.
Maar de verplichting voert verder dan alleen grote organisaties. Deze organisaties moeten namelijk ook inzichtelijk hebben hoe hun leveranciers omgaan met duurzaamheid. En daarmee kom je automatisch ook bij de kleinere bedrijven uit. Het mkb en de agrarische sector krijgen indirect dus ook te maken met deze regelgeving.
Nu gelden er voor agrarische bedrijven al diverse milieuregels. Als agrariër moet je rekening houden met zaken als de stalgrootte, stikstofuitstoot, fosfaatrechten, geuroverlast en ga zo maar door. De agrarische sector is voor een deel dus al gewend om dit soort gegevens vast te leggen. Maar het mkb heeft hier in verhouding nog een stuk minder mee te maken. Als mkb’er kan het dus best zijn dat je even flink moet schakelen. Want je wil jouw klant natuurlijk graag blijven bedienen.
Hoe duurzaam is jouw bedrijf?
Grote bedrijven zijn met deze regelgeving genoodzaakt om kritisch naar hun eigen processen te kijken, maar ook naar die van hun aanbieders of dienstverleners. Bereid je hierop voor. Wil je een gedegen antwoord kunnen geven op de vraag hoe duurzaam jouw bedrijf is? Dan is het belangrijk dat je goed in kaart kunt brengen welke acties je onderneemt op het vlak van duurzaamheid.
Bij Countus helpen we je graag om jouw duurzaamheidsinspanningen in kaart te brengen. We kunnen je ondersteunen bij het doen van noodzakelijke metingen, het opstellen óf controleren van de rapportage. Sparren over een goede aanpak op het vlak van duurzaamheid? Dat kan natuurlijk ook, want duurzaamheid is niet alleen iets waar je verplicht mee aan de slag moet; het biedt ook allerlei kansen om als onderneming toekomstbestendig te blijven. Neem contact op met één van onze adviseurs.