Algemeen

Corona: tegemoetkoming fritesaardappelen

Andreas van der Vis
19 mei 2020

Heb je een bedrijf in de sierteelt, voedingstuinbouw of fritesaardappelen? En loop je omzet mis omdat je je producten niet kunt afzetten vanwege de coronamaatregelen? Dan kun je nu een tegemoetkoming aanvragen. De vaststelling van deze tegemoetkomging kun je aanvragen t/m 30 november 2020. 

Tegenstrijdige meningen

Net als veel andere regelingen, is ook deze tegemoetkoming heel snel tot stand gekomen. Dat heeft tot gevolg dat de regeling er wel ligt, maar niemand precies weet waar hij aan toe is. Dit resulteert in veel onrust en publicaties met tegenstrijdige meningen en opvattingen. Want hoe moeten we de regeling exact interpreteren en wie komt wel of niet in aanmerking?

Wij krijgen hier veel vragen over. Met name over de contracten van de telers van fritesaardappelen. Wil je hier meer over weten? Lees dan over wat je als verkoper van aardappelen het beste kunt doen nu er druk staat op de markt.

Ministerie van LNV

Vanwege de vele onzekerheden heeft Countus samen met andere accountants- en advieskantoren in VLB-verband spoedvragen gesteld bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) en bij het RVO. Dit ter voorkoming van misverstanden en valse verwachtingen, zodat de aan te vragen tegemoetkoming straks ook daadwerkelijk wordt toegekend.

Intussen meer weten over de ondersteunende maatregelen die zijn getroffen voor de landbouw? Hier lees je er meer over.

Update

Inmiddels heeft RVO via de media en op haar website laten weten dat er geen tegemoetkoming aangevraagd kan worden als er ook een vergoeding wordt betaald door de afnemer. Het advies blijft om voor nu niet akkoord te gaan met ontbinden van het contract met de afnemer. Er kan namelijk geen beroep worden gedaan op de tegemoetkoming van de overheid.

Meer weten?

Heb je vragen over de tegemoetkoming voor telers van fritesaardappelen? Neem dan contact op met Andreas van der Vis.

Meer informatie? Neem contact op met Andreas van der Vis
Neem contact op met Andreas van der Vis