Algemeen

Corona en de intensieve veehouderij: denk alvast vooruit

23 mrt. 2020

Het beleid rondom het coronavirus heeft impact voor iedereen. Wat betekent het voor jou als ondernemer en voor bepaalde sectoren? In dit artikel gaan we in op de gevolgen voor de intensieve veehouderij.

Voorspellen is nog lastig

Wat zijn mogelijke gevolgen voor de intensieve veehouderij in Nederland? De coronacrisis is nog slechts enkele dagen oud. Na de eerste paniek is het nu afwachten of – en zo ja, op welk niveau – de opbrengstprijzen stabiliseren. Op dit moment is dat nog lastig te voorspellen. Er zijn signalen dat slachterijen minder varkens afnemen dan normaal.

Borgstellingskrediet voor de Landbouw

Het is verstandig rekening te houden met sterk dalende opbrengstprijzen. De overheid biedt inmiddels al diverse regelingen om (tijdelijk) een lastige periode te overbruggen met de Borgstellingskrediet voor de Landbouw.

De verwachting is dat ook de logistieke sector geraakt gaat worden door het coronavirus. Bestel daarom tijdig voer en probeer in de afvoerplanning zoveel mogelijk rekening te houden met de omstandigheden.

Noodscenario’s

Denk daarnaast alvast na over noodscenario’s. Wat gebeurt er als jij als ondernemer zelf, je gezinsleden of je medewerkers het coronavirus krijgen? Hoe ga je het werk dan uitvoeren? Wat als er geen dieren meer worden opgehaald? Is er bijvoorbeeld een tijdelijke stal beschikbaar? Kun je daar alvast wat voor regelen? Denk vooruit om goed voorbereid te zijn op noodsituaties.

Meer weten?

Heb je behoefte aan een specialist die met je meedenkt? Neem contact op met één van onze specialisten.

Blijf als ondernemer op de hoogte van het laatste Corona-nieuws.