‘Laatst kwamen ze met een tip die me € 4.000 opleverde’

Marieke en Age Okkema
Stal de Mersken

Ondernemen in de paardenhouderij is ondernemen in een complexe branche. Daar weten Marieke Okkema en haar man Age Okkema alles van. Maar na een aantal moeilijke jaren is Stal de Mersken uitgegroeid tot een van de grootste paardenbedrijven in Friese paarden en opereren ze wereldwijd. ‘Dit is niet alleen je werk, het is je leven. Als je je hele ziel en zaligheid erin stopt, verdient zich dat uiteindelijk een keer terug’, vertelt Marieke.

Van je passie je werk maken

Paarden keuringsklaar maken, beleren, verkopen, insemineren, IBOP-rijden… Als dekstation, trainingsstal en verkoper van Friese paarden zijn Marieke en haar man Age 24/7 bezig met hun grote passie: Friese paarden. Maar het bedrijf succesvol maken, ging niet vanzelf.

‘We begonnen destijds als jong stel met 5 veulentjes. Die kochten we voor z’n € 2.500 per stuk. Maar na 3 jaar bleven er eigenlijk maar 2 over die we nog konden verkopen, en daar kregen we nog maar € 1.500 per stuk voor. Dat deed zo’n pijn’, vertelt ze.

Toch bleef het stel volhouden en erin geloven. Uiteindelijk hebben ze een onderneming neergezet dat nu wereldwijd bekend staat. ‘De crisisjaren waren moeilijk, ik bleef toen ook nog als assistent accountant ernaast werken. Maar toen in 2009 onze eerste dekhengst werd goedgekeurd, zorgde dat voor een flinke groeispurt.

We konden daardoor een nieuwe paardenstal bouwen, waardoor ook buitenlandse klanten geïnteresseerd raakten. Ja, het is moeilijk geweest. Maar als je je hele ziel en zaligheid erin stopt, verdient zich dat uiteindelijk een keer terug. Blijven volhouden, scherp blijven, reflecteren en sparren met andere ondernemers hebben daarin erg geholpen.’

Complexe regelgeving

Qua administratie heb je als paardenhouderij met meerdere btw-regelingen te maken. Omdat de regelgeving zo complex is, heeft Marieke Countus ingeschakeld om te ondersteunen qua administratie. ‘De btw-problematiek binnen de paardenhouderij is enorm.

De regels zijn ingewikkeld en er is een groot grijs gebied. Dat begint al bij het interpreteren of een paard een paard is of een pony bijvoorbeeld. En ook op het gebied van export is de btw-heffing complex. Het is maar net hoe je de wet interpreteert en leest en hoe je hem vervolgens toepast.’

Omdat het als ondernemer haast onmogelijk is om volledig op de hoogte te zijn en blijven van alle wet- en regelgeving, vindt Marieke het erg prettig dat ze kan vertrouwen op de branchespecifieke kennis van Countus.

‘Bij mijn vorige accountant kon ik eigenlijk niet terecht voor bevestiging, omdat daar de specifieke kennis voor onze sector ontbrak. Als ik nu ook maar ergens over twijfel, dan hebben we contact en wordt er met mee meegekeken en meegedacht.’

‘Fijn dat zij zo in de materie zitten en de huidige regelgeving voor je bijhouden. De mestwet is nu bijvoorbeeld een belangrijk thema. Je moet steeds meer documenteren, er wordt strakker gehandhaafd.

Het is zo prettig dat ze bij Countus dan direct antwoord hebben op je vragen en je kunnen uitleggen hoe het zit. Laatst kwamen ze daardoor nog met een tip die me € 4.000 euro opleverde. Dan slaap je toch een stuk lekkerder.’

Werkgroep Belastingdienst

Marieke vindt het verder een pluspunt dat Countus is aangesloten bij een werkgroep met de Belastingdienst, specifiek voor de paardenhouderij. ‘Hoe wij en de accountants iets interpreteren, kan natuurlijk anders zijn dan hoe de Belastingdienst dat ziet of bedoeld heeft.

Ik vind het daarom erg fijn dat Countus samenwerkt met de Belastingdienst, dan weet je zeker dat het goed zit en dat we kunnen rekenen op betrouwbare accountants.’