Agro

Wél afroming bij het leasen van fosfaatrechten!

29 sep. 2020

De laatste tijd komt bij ons steeds vaker de vraag binnen of het mogelijk is om fosfaatrechten zonder afroming te verleasen. Dit is tot op heden niet mogelijk! We lichten toe waarom en waar je nog meer op moeten letten bij het (ver)leasen van fosfaatrechten.

Wel of geen afroming?

In mei heeft de overheid aangegeven geen afroming toe te passen bij het (ver)leasen van fosfaatrecht tot 100 kg. Dit wordt in de meststoffenwet aangepast. Maar er zit 1 kanttekening aan dit verhaal. Het aantal fosfaatrechten moet onder het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kg liggen! En daar zit juist de crux, zo ver zijn we nog niet. Dit betekent dat er bij het (ver)leasen van fosfaatrechten een afroming plaatsvindt van 20%. Waar moet je bij de lease nog meer op letten?

Netto vs bruto

Op dit moment ligt het afromingspercentage op 20%. Let hierbij goed op als je fosfaatrechten onderling (ver)least of (ver)koopt. De 20% afroming is van toepassing op het bruto aantal kg fosfaatrechten.

Voorbeeld:

Je hebt 100 kg fosfaatrechten nodig op je bedrijf. Om dit te realiseren, moet je dus 100 * (100/80) = 125 kg fosfaatrechten kopen of leasen.

Verkoop/verlease je 120 kg fosfaatrechten? Dan houdt de tegenpartij netto 120 * 80% = 96 fosfaatrechten over.

Voorkom dubbele afroming

Als verleaser teer je in op het aantal rechten. Elk jaar dat er een overdracht plaatsvindt, wordt 20% van de rechten afgeroomd. Wil je de rechten slechts 1 jaar verleasen? Zorg dan dat ook in hetzelfde jaar de teruglease geregeld is! Doe je dat niet en zet je de fosfaatrechten pas over op 1 januari van het volgende jaar? Dan wordt over dat aantal wederom 20% afgeroomd.

Blokkaderecht hypotheekhouder

Wil je op het laatste moment nog rechten (ver)leasen? Houd er rekening mee dat er op de fosfaatrechten een blokkaderecht kan zitten van een hypotheekhouder. Dit betekent dat de hypotheekhouder eerst toestemming moet geven en dus een handtekening moet plaatsen, voordat de overdracht kan plaatsvinden. Met name bij overdrachten die nog op het laatste moment moeten plaatsvinden, kan dit problemen geven.

Tijdig anticiperen

Op dit moment zijn zowel de koop- als de leaseprijzen van fosfaatrechten stabiel. Het is daarom raadzaam om nu al te kijken of er voldoende fosfaatrechten op het bedrijf aanwezig zijn. In de afgelopen jaren hebben we ervaren dat de prijzen sterk kunnen fluctueren. Het is dus onzeker wat de prijs de komende tijd gaat doen. Bekijk je situatie tijdig, zodat je nu kunt anticiperen!

Let op: van 18 september tot en met 5 oktober is het tijdelijk niet mogelijk om fosfaatrechten over te dragen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het (ver)leasen van fosfaatrechten? Neem contact op met je adviseur.