Recreatie & Horeca

Wat zijn op dit moment de financieringsmogelijkheden voor de horeca?

09 dec 2021

Als horecaondernemer heb je de afgelopen anderhalf jaar behoorlijk wat uitdagingen voor de kiezen gehad. Het coronavirus heeft grote financiële klappen uitgedeeld. Dankzij de steunmaatregelen hebben veel ondernemers hun hoofd boven water weten te houden. Maar deze brengen helaas wel de nodige toekomstige verplichtingen met zich mee, zoals uitgestelde belastingbetalingen. Ben je benieuwd welke financieringsmogelijkheden er zijn? WeCapital – onderdeel van de Countus Groep – denkt graag met je mee.

Investeringen financieren als horecaondernemer

De branche zal het de komende jaren financieel nog zwaar te verduren krijgen. Als ondernemer wil je natuurlijk blijven investeren in je bedrijf om je staande te kunnen houden. Denk hierbij aan de nodige vervangingsinvesteringen. Maar ook het uitbreiden of aanpassen van je bedrijfsactiviteiten is nodig om rendabel te blijven.

Aan deze investeringen hangt natuurlijk een prijskaartje. De kans is groot dat je deze – zeker nu – niet altijd uit eigen middelen kunt betalen. Normaal gesproken klop je als ondernemer dan eerst bij de bank aan. Helaas blijkt uit de praktijk dat banken zich steeds meer terugtrekken als kredietverstrekker in deze sector. En dat terwijl uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat de financieringsbehoefte van de horeca alleen maar gaat toenemen de komende jaren.

Alternatieve financieringsmogelijkheden

Bij WeCapital houden we ons dagelijks bezig met financieringsvraagstukken, bedrijfswaarderingen en overnamebegeleiding. We zien dat klanten steeds meer voor een uitdaging komen te staan bij het verkrijgen van externe financiering. Om die reden zoeken ondernemers steeds vaker naar alternatieve financieringsvormen.

Een recent voorbeeld is de herfinanciering van 2 horecaobjecten. De betreffende ondernemers hadden van de bank te horen gekregen dan hun financiering werd ingetrokken. Als ze de financiering niet op tijd zouden inlossen, dreigde een gedwongen verkoop van het onroerend goed, met alle financiële gevolgen van dien.

WeCapital bemiddelde en vond een oplossing in het alternatieve netwerk van financiers. Een nieuwe investeerder kon op basis van hypotheekrecht instappen. Een grote opluchting voor de ondernemers, die zich nu weer helemaal kunnen focussen op hun bedrijf.

Meer weten?

Wil je weten wat jouw financieringsmogelijkheden zijn als ondernemer? Of heb je vragen over dit onderwerp? Neem contact op met onze adviseurs of een van de experts bij WeCapital.