Paardenhouderij

Verkocht paard tijdelijk op stal? Let op het juiste btw-tarief!

19 jan 2023

Heb je een paard verkocht, maar blijft deze nog tijdelijk bij jou op stal staan? Het is dan belangrijk om het juiste btw-tarief hierop toe te passen. Waar moet je als ondernemer op letten?

Nultarief buiten de EU

Als je een paard verkoopt aan ondernemers of particulieren die buiten de EU gevestigd zijn, moet je kunnen bewijzen dat het paard daadwerkelijk naar het buitenland is vervoerd. Je kunt dan het nultarief toepassen tenzij het paard tijdelijk nog bij je op stal blijft en nog uitgebracht wordt op wedstrijden.

Paard blijft tijdelijk bij verkoper op stal

Wordt het paard na de verkoop niet direct geleverd naar het buitenland en blijft het tijdelijk nog op stal? Let dan op, want hierbij gelden verschillende regels met betrekking tot het btw-tarief. Er zijn 2 opties:

Optie 1: het paard blijft bij jou op stal voor training en wordt uitgebracht op wedstrijden.

Optie 2: het paard blijft korte periode (ongeveer 1 tot 1,5 maand) op stal en wordt onderhoudsmatig getraind en verzorgd.

Het nultarief mag alleen worden toegepast bij optie 2. Bij optie 1 is er geen sprake van onderhoud van het paard, maar van een gewone verkoop. Hierbij is het 21%-tarief van toepassing. Ook gelden de normale btw-regels voor de training van het verkochte paard.

Als het paard onderhoudsmatig getraind wordt en niet wordt uitgebracht op wedstrijden, kan het nultarief nog wel worden toegepast.

Let op: de export van het paard zal wel zo spoedig mogelijk plaats moeten vinden, anders zal er geen sprake meer zijn van het ‘ in conditie houden van het paard’. Dit geldt binnen 1 tot 1,5 maand na de verkooptransactie.

Verkoopcontract

Het is verstandig om altijd een verkoopcontract te maken. Dit kan je helpen met het vastleggen van de gemaakte afspraken en het toepassen van het juiste btw-tarief.

Meer weten over btw-tarieven?

Heb je vragen over de toepassing van het juiste btw-tarief of heb je hulp nodig bij het maken van een verkoopcontract? Neem hiervoor contact op met het Countus Expertiseteam Paardenhouderij, zij helpen je graag.