MKB

Vanaf 2027 wordt 30%-regeling voor uitgezonden werknemers 27%

26 nov. 2024

Heb je werknemers in dienst die tijdelijk naar het buitenland zijn uitgezonden? Dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de zogenaamde 30%-regeling. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden.  

Wat houdt de 30%-regeling in? 

De 30%-regeling biedt werkgevers niet alleen de mogelijkheid om een vergoeding te verstrekken aan buitenlandse werknemers, maar ook aan uitgezonden werknemers. Als je gebruik maakt van deze regeling, mag je een percentage van het salaris netto uitbetalen als kostenvergoeding. Zo compenseer je de extra kosten die werknemers, die tijdelijk in het buitenland verblijven of werken, maken. Denk aan reis- en huisvestingskosten. In een eerder artikel vertelden we dat de versobering van de 30%-regeling grotendeels werd teruggedraaid.

Wie komen in aanmerking voor deze regeling? Werknemers die bijvoorbeeld zijn uitgezonden naar Afrika, Azië, Latijns-Amerika en een aantal Oost-Europese landen (zoals Polen, Roemenië, Bulgarije en Tsjechië) én werknemers die naar een ander land zijn uitgezonden om wetenschap te beoefenen of onderwijs te geven. 

Minimaal 45 dagen in het buitenland 

Een belangrijke voorwaarde voor deze 30%-regeling is dat de werknemer gedurende een periode van 12 maanden minimaal 45 dagen in het buitenland is. Uitzendingen van minder dan 15 dagen tellen niet mee. Voldoet de werknemer aan de 45-dagentermijn? Dan tellen uitzendingen van minimaal 10 dagen mee voor de berekening van het aantal dagen waarop je de 30%-regeling mag toepassen. 

Pas je de 30%-regeling toe bij werknemers die naar Nederland komen? Dan heb je een beschikking nodig van de Belastingdienst. Dit geldt niet voor uitgezonden werknemers. 

Vanaf 2027 van 30% naar 27% 

Het kabinet stelt voor om vanaf 2027 de 30%-regeling voor uitgezonden werknemers te wijzigen. Vanaf die datum kun je in plaats van 30% nog maar 27% van het loon netto uitbetalen aan uitgezonden werknemers. Er komt geen overgangsregeling. Dit betekent dat je ook aan werknemers die al vóór 2027 zijn uitgezonden vanaf 2027 nog maar 27% in plaats van 30% gericht vrijgesteld mag vergoeden. 

Deze wijziging, die onderdeel is van het Belastingplanpakket 2025, is pas definitief als de Tweede én Eerste Kamer hiermee hebben ingestemd. Stemming in de Eerste Kamer staat gepland op 17 december 2024. 

Meer weten? 

Wil je meer weten over de 30%-regeling? Of wil je eens sparren over wat in jouw specifieke situatie de beste keuze kan zijn? Neem dan contact op met een mkb-adviseur van Countus. We helpen graag!