Paardenhouderij

Subsidies: de mogelijkheden voor de paardenhouderij

14 sep. 2021

Heb je een paardenhouderij? Dan ontkom je er niet aan om te blijven investeren als je je bedrijf up to date wilt houden. En dan is het natuurlijk extra fijn als de overheid je hierbij een steuntje in de rug geeft. Om dit passend te maken, heeft de overheid verschillende subsidiemogelijkheden. Geen van deze subsidieregelingen is alleen voor paardenbedrijven, maar als paardenhouderij mag je hier wel gebruik van maken. Welke mogelijkheden zijn er?

Subsidiemogelijkheden: concrete voorbeelden

Per subsidiemogelijkheid is de uitkomst voor je bedrijf anders. Soms ontvang je een deel van het aankoopbedrag terug, soms krijg je een fiscaal voordeel en soms is de uitwerking weer anders. We gaan in dit artikel niet verder in op de diverse subsidiemogelijkheden, maar willen vooral wat concrete voorbeelden laten zien. Of een investering ook voor jouw bedrijf uiteindelijk interessant is, hangt af van de situatie. Wij adviseren daarom altijd om bij grote beslissingen contact op te nemen met je adviseur.

Zonnepanelen

Zonnepanelen, kleine windmolens, warmtepompen en zonneboilers, het is al jaren mogelijk om hier op verschillende manieren subsidie voor te krijgen. Welke subsidiemaatregel bij je past, hangt af van de grootte van de installatie en het verbruik. Overweeg je om hier iets mee te gaan doen, overleg dit dan altijd even met je adviseur. Die kan met je meekijken welke subsidie voor jou het meest gunstig is.

Wat zijn de aandachtspunten bij zonnepanelen op het dak? Houd er in ieder geval rekening mee dat het dak het gewicht van de zonnepanelen moet kunnen dragen. En je netwerk moet erop voorbereid zijn. Steeds vaker zijn er ook derde partijen die je dak willen huren. Houd hierbij goed in de gaten wie de eigenaar van de panelen is en wie verantwoordelijk is voor schade aan het dak, schade aan de zonnepanelen en in de toekomst het verwijderen van de panelen.

Naast energieopwekking, zijn er ook fiscale subsidiemogelijkheden (EIA) van toepassing als het gaat om energiebesparing. Denk aan LED-verlichting, het extra isoleren van gebouwen en energiezuinige ventilatoren.

MIA/VAMIL

De paardensector gebruikt daarnaast verschillende bedrijfsmiddelen, zoals elektrische voertuigen. Denk aan een elektrische (mini-)shovel. Hiervoor kun je subsidie krijgen, vaak in de vorm van MIA/VAMIL. Je kunt elk jaar opnieuw bekijken welke bedrijfsmiddelen onder de EIA en MIA/Vamil vallen. Het kan dus lonend zijn om dit voor de aanschaf van een nieuw bedrijfsmiddel te checken.

Maatlat Duurzame Veehouderij

Ook de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) is in ontwikkeling voor de paardenhouderij. Deze gaat mogelijk per 2022 ook voor de paardensector gelden. De MDV is een instrument om de (ver)bouw en inrichting van integraal duurzame stallen te stimuleren. De MDV bestaat al enige tijd voor bijvoorbeeld melkvee-, pluimvee- en varkensstallen. Wanneer een nieuwe of te verbouwen stal aan deze MDV kan voldoen, kun je aanspraak maken op de fiscale subsidieregeling MIA/Vamil.

Als paardenhouder kun je hiermee dus belastingvoordeel behalen. Zodra we weten wanneer de MDV exact gaat gelden voor de paardenhouderij, vertellen we je hier meer over.

Meer weten?

Ben je van plan te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen? Laat dan geen subsidie liggen. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met je adviseur of met Subvention.