Agro

Subsidie voor verduurzaming veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv)

12 sep. 2024

Heb je een veehouderij met melkvee, vleeskalveren of varkens? En wil je de stikstofuitstoot op jouw locatie verminderen en de duurzaamheid verbeteren? Dan kun je investeren in een mix van bewezen technieken. Hiervoor kun je de Subsidie voor investeringen in verduurzaming van veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv) aanvragen. Dit zijn de uitgangspunten op een rij.

Subsidie voor duurzaamheidsinvesteringen

Je kunt de subsidie aanvragen als de stikstofuitstoot op jouw veehouderijlocatie op een overbelast Natura 2000-gebied 2.500 mol of hoger is. Voor veehouders in Noord-Brabant gelden iets strengere regels vanwege de nieuwe regelgeving sinds 1 juli 2024. Zij komen alleen in aanmerking als door de investeringen de uitstoot van de veehouderijlocatie met meer dan 85% wordt verminderd.

Om je uitstoot te verlagen en de subsidie aan te kunnen vragen, kun je investeren in deze mogelijkheden:

  1. Bewezen technieken uit de bijlagen van de Omgevingsregeling:
  • Investeringen in nageschakelde technieken om ammoniak te verminderen
  • Investeringen in brongerichte technieken om ammoniak te verminderen
  1. Maatregelen uit de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV):
  • Investeringen in brandveiligheid zodat rook en vuur minder snel verspreiden als er brand uitbreekt
  • Investeringen in dierwelzijn
  • Aanvullende investeringen in emissiereductie buiten de stal

Alle investeringen staan in de investeringslijst Sbv van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je kunt hierin ook selecteren op diersoort en type investering.

Verplichtingen

Je bent overigens niet helemaal vrij in waarin je investeert. Ben je melkveehouder? Dan ben je verplicht om een investering in brongerichte technieken uit te voeren met een investering in brandveiligheid. Investeringen in dierwelzijn en aanvullende investeringen in emissiereductie buiten de stal zijn niet verplicht, maar mogen wel.

Heb je varkens of vleeskalveren? Dan heb je 2 opties. Je moet dan naast een investering in een nageschakelde techniek en het verbeteren van brandveiligheid ook een investering doen in dierenwelzijn of in een brongerichte techniek. In beide gevallen mag je een investering doen in de overige mogelijkheden, maar dit is niet verplicht.

Subsidie aanvragen en voorwaarden

Voor deze subsidie geldt dat je minimaal € 25.000 en maximaal € 600.000 kunt krijgen per locatie. Van de investering die je doet wordt maximaal 80% vergoed. Aanpassingen in je stal komen niet in aanmerking, mits deze nodig zijn om de installatie te plaatsen.

Verder is het van belang dat het project is afgerond binnen 2 jaar na de definitieve beslissing op de aanvraag. Let er wel op dat je hiervoor vaak ook een vergunning moet aanvragen. Ook mag het gemiddelde aantal dieren op je veehouderijlocatie binnen 5 jaar na de vaststelling niet stijgen in vergelijking met het gemiddelde aantal dieren in het referentiejaar 2021.

Je kunt de subsidie aanvragen van 21 oktober 2024 tot en met 8 januari 2025. Let op: je hebt hiervoor eHerkenning met minimaal niveau 3 nodig.  

Meer weten?

Wil je meer weten over de subsidie en investeringsvoorwaarden? Onze agro-specialisten helpen je graag verder. Zij hebben bovendien korte lijnen met de specialisten van Subvention en De Omgevingsadviseurs. Zo kunnen we je bij elk aspect verder helpen.