Algemeen

Stel voor 18 september een klimaatrapportage op

Ton Kock
30 jul. 2024

Niet alleen de overheid, maar ook steeds meer bedrijven verwachten wat van hun leveranciers als het gaat om duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Lever je aan supermarkten? Dan moet je mee in het vastleggen van bepaalde duurzaamheidsthema’s. Kom erachter wat er precies van je wordt verwacht.

Samenwerking met overheden

Werk je voor overheden en banken? Dan merk je waarschijnlijk dat de samenwerking ingewikkelder wordt als je geen bewuste duurzame keuzes maakt. Denk aan circulariteit, de carbon footprint en een strategie als het gaat om duurzaam ondernemen.

Eisen van supermarkten

Ook supermarktketens als Lidl en Albert Heijn worden strenger. Al een aantal jaren vragen supermarkten aan hun leveranciers om zich te committeren aan het Science Based Target Initiative (SBTi) en dat ze jaarlijkse rapporteren over hun klimaatimpact.

Vóór 18 september

Albert Heijn doet daar nu nog een schepje bovenop. De supermarktketen verwacht namelijk dat leveranciers (van A-merken en het eigen merk) uiterlijk op 18 september 2024 een volledige klimaatrapportage hebben ingevuld. Op 30 juni 2025 moeten ze zelfs gevalideerde klimaatdoelstellingen hebben opgesteld in lijn met het 1.5°C-scenario. En Albert Heijn is niet de enige. Andere supermarktketens als Jumbo, Lidl en SPAR eisen minimaal hetzelfde.

CSRD

De eisen van de supermarkten sluiten aan bij de wettelijke eisen, waaronder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).

Sinds 2024 zijn grote bedrijven verplicht om over hun duurzaamheidsinspanningen te rapporteren. Dat doen ze met behulp van de CSRD-rapportage. Om dit goed in kaart te kunnen brengen, zijn deze grote bedrijven voor een deel afhankelijk van hun toeleveranciers. Deze (kleinere) leveranciers staan daarmee indirect voor dezelfde opgave: het vastleggen van hun duurzaamheidsinspanningen.

Duurzaamheidsinspanningen vastleggen

Maar hoe moet zo’n rapportage er precies uitzien? Welke informatie moet het bevatten en hoe kun je deze het beste verzamelen en vastleggen? Daar weten onze duurzaamheidsadviseurs alles over. Ze ondersteunen je graag.

Meer weten?

Bij Countus helpen we je graag om een duurzaamheidsstrategie en klimaatdoelstellingen te bepalen én de juiste vervolgstappen te zetten. Wil je graag ontzorgd worden? Neem contact op met onze adviseurs. Ze vertellen je graag over de mogelijkheden.

Meer informatie? Neem contact op met Ton Kock
Ton Kock Directeur Countus Duurzaam
Fiscaal-juridisch, Duurzaamheid en nieuwe energie
Neem contact op met Ton Kock
Ton Kock Directeur Countus Duurzaam
Fiscaal-juridisch, Duurzaamheid en nieuwe energie