Lucht koelen met nevelkoeling
Eén van de veelgebruikte koeltechnieken is nevelkoeling. Nevelkoeling wordt ook wel ‘adiabatische luchtkoeling’ genoemd. Dit is een effectieve, eenvoudige en energiezuinige manier om de lucht in je stal te koelen. Je kunt nevelkoeling ook gebruiken om de aangezogen ventilatielucht af te koelen voordat deze de stal ingaat.
Nevelkoeling die werkt op hoge druk kan in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA).
Stal koelen met een waterpomp
Een warmtepomp wordt steeds vaker gebruikt om stallen te verwarmen. Het is een efficiënte, elektrische methode. Zeker als je de benodigde stroom kunt opwekken met je eigen zonnepanelen is een warmtepomp een interessante optie. De meeste warmtepompen kunnen ook koelen, waardoor je maar 1 installatie nodig hebt voor koelen en verwarmen. Vooral voor installaties die werken met een grondbron is dit het meest efficiënt.
Op het grootste deel van de warmtepompen kun je de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen. In sommige gevallen kan het interessanter zijn EIA aan te vragen. Laat je goed adviseren over welke subsidie voor jouw situatie het meest aantrekkelijk is.
Stal ventileren
Hoe staat het met de ventilatie in je stal? Door de ventilatie te optimaliseren en/of te vernieuwen kun je het binnenklimaat al flink verbeteren. Hoewel op de extreem hete dagen alleen ventileren niet altijd voldoende is om het ideale binnenklimaat te creëren, kan ventilatie wel net het verschil maken.
Let op: de ventilatie moet wel een bepaalde efficiëntienorm halen zodat ie voldoet aan de eisen van de EIA.
Warmteterugwinning (WTW)
Bij een warmteterugwinninginstallatie denk je waarschijnlijk aan verwarmen. Echter kan dit systeem ook zorgen voor het koelen van de ingaande lucht. Als er namelijk koele schone lucht in een stal wordt geblazen, moet er ook lucht uit. Wanneer de uitgaande lucht kouder is dan de ingaande lucht, kan deze lagere temperatuur in een WTW overgedragen worden aan de ingaande lucht.
Heeft de toegepaste luchtbehandelingkast een rendement van 78%? Dan komt deze in aanmerking voor de EIA.
Isoleren in plaats van koelen
In plaats van koelen, kun je er ook voor zorgen dat de stal minder snel opwarmt. Goede isolatie is dus van groot belang. Sterker nog: isolatie is misschien wel de meest efficiënte manier van klimaatbeheersing.
Bij het bouwen van een nieuwe stal kun je relatief eenvoudig voor een goede isolatiewaarde zorgen en zijn de meerkosten ook wel te overzien. Een bestaande stal isoleren is vaak duurder, maar als de isolatiewaarde voldoende toeneemt kun je hiervoor EIA aanvragen.
Meer weten over je stal koelen?
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Graag beoordelen we samen met jou welke toepassingen, technieken en bijbehorende subsidiemogelijkheden het beste zijn voor jouw situatie. Neem vrijblijvend contact op met onze subsidieadviseurs.