Algemeen

Raad van State akkoord met implementatiewet CSRD

10 sep. 2024

Minister Weyenberg van Financiën heeft de Raad van State eerder dit jaar om advies gevraagd over de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD en de wetten die daarmee verband houden. De Raad van State heeft geen opmerkingen bij het wetsvoorstel en adviseert dan ook om het bij de Kamer in te dienen. Wat betekent dat voor jou als ondernemer?

Implementatiewet naar de Kamer

Het verzoek om advies van de minister heeft niet alleen betrekking op de ‘Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering’ maar ook op de Wet toezicht accountantsorganisaties en de Wet op het financieel toezicht.

Dat betekent dat de implementatiewet inclusief regels voor accountants en accountantsorganisaties nu naar de Tweede en daarna naar de Eerste Kamer gaat. Eerder werd al bepaald dat duurzaamheidsrapportages op basis van de CSRD alleen door accountants beoordeeld mogen worden. Vooralsnog blijft dat zo.

Welke ondernemingen krijgen ermee te maken?

Werk je bij een grote beursgenoteerde onderneming, bank of verzekeraar met meer dan 500 medewerkers? Dan heb je vanaf boekjaar 2024 te maken met de CSRD-regelgeving. Als grote organisatie moet je vanaf begin 2025 rapporteren op basis van deze Europese richtlijn en de daarbij horende verslaggevingsregels ESRS (European Sustainability Reporting Standards).

Maar let op: ook voor kleinere bedrijven komt de regelgeving steeds dichterbij. Hoe dat zit? Dat lees je hier.

Meer weten?

Wil je meer weten over de CSRD-richtlijnen? De adviseurs van Countus Duurzaam vertellen je er graag meer over.