Bpm betalen vanaf 2025
Ondernemers die hun bestelauto voor meer dan 10% zakelijk gebruiken, hoeven op dit moment geen bpm te betalen bij de aanschaf van een bestelauto. Vanaf 1 januari 2025 gaat dit veranderen. Schaf je op of na deze datum een bestelauto op benzine, diesel of gas aan? Dan moet je bpm betalen. Hoeveel je precies betaalt? Dat is afhankelijk van de CO2 -uitstoot van de bestelauto.
Wil je nog profiteren van de bpm-vrijstelling? Dan is het dus van belang om op korte termijn over te gaan tot de aanschaf van een nieuwe bestelauto. Uiterlijk op 31 december 2024 dient de auto in het kentekenregister ingeschreven te staan.
Elektrische bestelauto’s
Hoeveel bpm je betaalt, wordt berekend op basis van de CO2 -uitstoot. Schaf je een volledig elektrische auto aan? Dan ben je ook na 1 januari 2025 geen bpm verschuldigd.
Gebruikte bestelauto’s: doorschuifregeling
Schaf je na 1 januari 2025 een gebruikte bestelauto aan waar bij de oorspronkelijke aankoop een bpm-vrijstelling op zat? Houd er dan rekening mee dat (een deel van) de eerder niet verschuldigde bpm in principe alsnog wordt nageheven.
Koop je een bestelauto met bpm-vrijstelling en verkoop je deze vervolgens binnen 5 jaar weer? Dan wordt (een deel van) de eerder niet-verschuldigde bpm in principe alsnog nageheven.
Bij verkoop aan een andere ondernemer – die aan de voorwaarden voldoet - kan echter gebruik gemaakt worden van de doorschuifregeling. De vrijstelling blijft dan van toepassing. De vrijstelling zoals die nu bestaat is gekoppeld aan de bestelauto. Dat betekent dat als een ondernemer een gebruikte bestelwagen koopt van een andere ondernemer na 1 januari 2025 met een datum eerste toelating voor 1 januari 2025, de vrijstelling van toepassing blijft waardoor er geen sprake is van naheffing van bpm. Voorwaarde is wel dat het formulier bpm doorschuifregeling ondernemers in tweevoud ingevuld wordt.
Meer weten?
Meer weten over de bpm-vrijstelling? Neem contact op met adviseur Bart van Wijk.