Algemeen

Prinsjesdag 2023: vervoer

25 sep. 2023

Op Prinsjesdag presenteerde het demissionaire kabinet de Miljoenennota en het Belastingplan voor 2024. Ook op het gebied van vervoer brengen de plannen de nodige wijzigingen en gevolgen met zich mee. Van de verhoging van de vaste voet van de bpm tot het vervallen van de bpm-vrijstelling voor de bestelauto: dit zijn de belangrijkste wijzigingen.

Let op!

Het Belastingpakket 2024 is inmiddels aangenomen door de Tweede Kamer. De Tweede Kamer heeft een behoorlijk aantal wijzigingen aangebracht in de oorspronkelijke plannen.

Je vindt de wijzigingen in dit artikel.

Verhoging vaste voet bpm

Een nieuwe auto kopen, is in 2024 duurder. De vaste voet van de bpm gaat namelijk met € 200 omhoog. De bpm is een belasting die je betaalt bij de aanschaf van een nieuwe auto of motor.

Voor elektrische auto’s geldt ook voor volgend jaar nog een vrijstelling voor de bpm. Deze wordt echter geschrapt per 2025, waardoor de aanschafprijs van elektrische auto’s in 2025 hoger wordt ten opzichte van 2024.

Bpm-vrijstelling bestelauto verdwijnt

Ondernemers die hun bestelauto voor meer dan 10% voor zakelijk gebruik inzetten, betalen op dit moment geen bpm. Die vrijstelling vervalt echter per 2025.

Omdat de bpm wordt berekend op basis van de uitstoot van CO2, geldt deze maatregel niet voor de elektrische bestelauto’s. Deze blijven vrijgesteld van bpm. Alleen de niet-emissievrije bestelauto’s worden dus duurder.

Tip!

Wil je nog gebruikmaken van de vrijstelling bij de aanschaf van een bestelauto? Bestel deze dan op tijd, zodat je in 2024 nog profiteert!

 

Tip!

De hoogte van de bpm op bestelauto’s is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Het is dus bij het vervangen van bestelauto’s na 1 januari 2025 fiscaal voordelig om je bestelauto’s te vervangen door emissievrije varianten.

Verhoging motorrijtuigbelasting (mrb) voor campers

De motorrijtuigenbelasting (mrb) voor campers voor eigen gebruik gaat in 2026 omhoog. Nu zijn campereigenaren 25% van de mrb verschuldigd die normaal gesproken zou gelden voor een personenauto met hetzelfde gewicht. Vanaf 2026 wordt dit tarief verhoogd naar 50%.

Verhoging mrb-tarief voor paardenvervoer

Vanaf 2026 wordt de mrb voor paardenvervoer voor niet-beroepsmatige paardensport duurder. Momenteel geldt hiervoor een tarief van 25% van de mrb (die normaal gesproken zou gelden voor een personenauto met hetzelfde gewicht). Vanaf 2026 wordt het volledige tarief in rekening gebracht.

Aflopen mrb-vrijstelling oldtimers

Op dit moment betaal je voor oldtimers die 40 jaar of ouder zijn geen mrb. Vanaf 2028 geldt deze regel alleen voor voertuigen die vóór 1 januari 1988 zijn gemaakt. Voertuigen van na die datum komen dus niet meer in aanmerking voor deze vrijstelling.

Aanscherping regels rondom lagere bijtelling zonnecelauto’s

Voor nieuwe emissievrije auto’s geldt een korting op de bijtelling van de auto van de zaak. Deze korting is 6% voor 2023 en 2024 en 5% voor 2025. Vanaf 1 januari 2026 vervalt deze korting.

De korting wordt toegepast tot een maximale catalogusprijs, de zogenoemde ‘cap’. Vanaf 2023 is de cap € 30.000. De cap geldt echter niet voor emissievrije auto’s die rijden op waterstof of auto’s die zijn uitgerust met geïntegreerde zonnepanelen.

Er is een voorstel om de definitie voor bijtelling aan te scherpen voor auto’s met geïntegreerde zonnepanelen. Het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek gedeeld door het verbruik in wattuur per kilometer moet minstens 7 zijn. Op dit moment is het criterium dat de zonnepanelen een vermogen moeten hebben van ten minste 1 kilowattpiek.

Hogere mrb voor ov-autobussen en voertuigen op CNG, LNG of LPG

De mrb gaat omhoog voor ov-autobussen en voor privépersonenauto’s en bestelauto’s die volgens het kentekenregister rijden op CNG, LNG of LPG. Dit komt omdat de lagere brandstoftoeslag per 1 januari 2026 eindigt.

Verkorting termijn naheffing buitenlands kenteken

Voertuigen met een Nederlands kenteken worden automatisch belast met de mrb. Eigenaren van voertuigen met een buitenlands kenteken moeten zichzelf melden voor de mrb. Doen zij dat niet, dan kunnen ze vanaf 1 januari 2024 voor een periode van 12 maanden een naheffing krijgen. Dit was 5 jaar.

De verkorting geldt zowel voor frauduleuze gevallen als voor gevallen waarin mensen niet op de hoogte waren van de regels.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat de nieuwe plannen naar aanleiding van Prinsjesdag 2023 voor jou betekenen? Neem dan contact op met onze adviseurs, wij helpen je graag.