Algemeen

Per 1 juli stijgt belastingrente overige belastingen naar 6%

28 jun. 2023

De te betalen belastingrente voor vrijwel alle belastingsoorten stijgt per 1 juli 2023 van 4 naar 6%. De hogere rente geldt ook als je belastingrente ontvangt. We zetten de belangrijkste aandachtspunten hierover op een rijtje.

Belastingrente betalen

Er wordt belastingrente in rekening gebracht als de Belastingdienst je aanslag niet op tijd kan vaststellen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je te laat aangifte hebt gedaan. Ook wordt belastingrente in rekening gebracht als het bedrag van je aangifte lager ligt dan de uiteindelijke aanslag. Het verschilt per type belasting vanaf wanneer de Belastingdienst rente berekent en wat de exacte regels hierover zijn. Deze vind je duidelijk uitgelegd op de site van de Belastingdienst.

Belastingrente ontvangen

Anderzijds vergoedt de Belastingdienst belastingrente als de fiscus bijvoorbeeld zonder reden te lang doet over het opleggen van je belastingaanslag.

Rente vennootschapsbelasting

Voor de vennootschapsbelasting bedraagt de te betalen belastingrente momenteel 8%. Dit rentepercentage blijft in ieder geval gelden tot 1 januari 2024.

Let op! Voor de schenkbelasting geldt geen belastingrente.

Invorderingsrente

Belastingrente is iets anders dan invorderingsrente. Je betaalt invorderingsrente als je een belastingaanslag niet op tijd betaalt. De invorderingsrente bedraagt op dit moment 2%, maar stijgt per 1 juli van dit jaar naar 3% en stijgt per 1 januari 2024 verder door naar 4%.

Let op! Deze stijgende invorderingsrente geldt ook voor coronabelastingschulden. Heb je de mogelijkheid deze versneld af te lossen, dan adviseren wij je dat uiteraard te doen.

Meer weten over de verhoging van de belastingrente?

Heb je vragen over de verhoging of wil je weten wat dit voor jou betekent? Neem dan contact op met jouw Countus-adviseur. Lees ook dit artikel voor meer informatie.