Agro

Nieuwe voorwaarden Toeslag Jonge Landbouwers in 2023

07 apr 2022
Toeslag jonge landbouwers

Wil je bij je ouders in het bedrijf of heb je de ambitie om een landbouwbedrijf over te nemen? Misschien weet je al precies welke stappen je moet ondernemen om de extra betaling jonge landbouwers met de Gecombineerde opgave aan te vragen. Maar nu komt er in 2023 een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Met nieuwe voorwaarden. Wat zijn je opties?

 

Let op : Deze situatie is gewijzigd.

Lees het artikel 'Het nieuwe GLB: doe jij er (nog) aan mee? Voor de laatste informatie

klik hier

In 2022 bij pa en ma in de maatschap

Wil je dit jaar bij je ouders (of iemand anders) in de maatschap? Zoek dan uit of je in aanmerking komt voor de extra betaling jonge landbouwers. Zo ja, vraag deze dan zo snel mogelijk aan. Zo creëer je zekerheid voor jezelf. De voorwaarden voor de toeslag gaan namelijk veranderen. Er is dus een kans dat je in 2023 niet meer in aanmerking komt. Als je de toeslag in 2022 nog aanvraagt, loopt je vijfjaartermijn van de huidige toeslag door.

Wil je de toeslag nog in 2022 aanvragen? Dan moet je aan onderstaande voorwaarden voldoen:

  • Je staat uiterlijk 15 mei geregistreerd in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (Let op: niet met terugwerkende kracht)
  • Je hebt blokkerende en voortdurende zeggenschap geregeld in de samenwerkingsakte
  • Je hebt de samenwerkingsakte uiterlijk 25 dagen na 15 mei 2022 ondertekend
  • Je zet in de Gecombineerde opgave van 2022 een vinkje bij het aanvragen van de extra betaling jonge landbouwers

Nog eventjes niet bij pa en ma in de maatschap?

Was je van plan om niet nu, maar wel over een paar jaar bij je ouders (of iemand anders) in het bedrijf te gaan? Dan ging je er misschien vanuit dat je de toeslag tegen die tijd wel aan kon vragen. Helaas is de kans dus groot dat je net achter het net vist. Als je in het nieuwe GLB de toeslag aanvraagt moet je namelijk eerst de zogenaamde ‘Vestigingssteun’ krijgen.

Om deze Vestiggingssteun te ontvangen moet je daadwerkelijk een bedrijf overnemen. Je ouders moeten dan dus uit de maatschap zijn. Of je moet zelf een bedrijf opstarten. Voor een hoop jonge landbouwers is dit helaas niet te realiseren.

Vanaf 2023 een eigen bedrijf zonder pa en ma?

Ga je wél zelf een bedrijf runnen en voldoe je aan de voorwaarden om in het nieuwe GLB de extra betaling jonge landbouwers aan te vragen? Dan wil je natuurlijk weten wat die toeslag inhoudt. Allereerst moet je dus de Vestigingssteun aanvragen. Aanvragen worden toegekend op basis van rangschikking, want het budget is beperkt. De hoogte van deze Vestigingssteun is nog niet bekend.

Ontvang je de Vestigingssteun? Dan kun je de toeslag aanvragen. De huidige toeslag per hectare verdwijnt, vanaf 2023 krijgt ieder bedrijf een vast bedrag. Dit bedrag staat nog niet vast. Volgens de huidige voorstellen krijg je ongeveer € 2.800.

Vóór 2023 bij pa en ma in de maatschap

Heb je eerder de extra betaling voor jonge landbouwers aangevraagd of ga je dat in 2022 nog voor het eerst doen? Dan is dit het verloop van jouw vijfjaarstermijn:

  1. Je ontvangt in 2022 nog de toeslag per hectare
  2. Je moet voldoen aan de voorwaarden uit het huidige GLB (en dat doe je, anders had je de toeslag niet gekregen)
  3. Als extra voorwaarde in 2023 moet je een landbouwdiploma of bewijs van vakbekwaamheid hebben
  4. Je ontvangt vanaf 2023 de toeslag per bedrijf (ongeveer € 2.800)

Voldoe je daarnaast aan de voorwaarden van de Vestigingssteun? Dan mag je deze vanaf 2023 ook aanvragen. Voldoe je hier niet aan? Geen nood, dan gelden punt 1 t/m 4 nog steeds.

Meer weten?

Wil je meer weten over de nieuwe Toeslag Jonge Landbouwers? Of over de stappen die je moet nemen om in 2022 nog voor het eerst toeslag aan te vragen? Neem contact op met een van onze adviseurs. We helpen je graag op weg.