Interesse akkerbouwsector
Hessel (49) ontwikkelde gedurende 17 jaar zijn passie voor advisering in de agrarische sector en het mkb bij Univé. Na een baanwissel naar de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen) ontdekte hij dat de akkerbouwsector hem toch wel meer interesseerde dan alle andere sectoren.
De afgelopen jaren stuurde Hessel het team buitendienstadviseurs aan bij Agrico. Deze adviseurs komen bij telers om arealen en adviezen te bespreken en om uitdagingen op te lossen. Werden die uitdagingen groter, dan ging Hessel mee naar de teler.
Bakje koffie
En toen was er die zondagochtend waarop Hessel een interview met branchespecialist Ruthger Steenbeek voorbij zag komen op LinkedIn. Ruthger zocht een opvolger. Hessel: ‘Het bleef de hele dag in mijn hoofd zitten en ‘s avonds zat het daar nog steeds. Ik appte met Ruthger en de woensdagmiddag daarna zaten we met elkaar aan een bakje koffie.’ Zo is het balletje verder gaan rollen en is het enthousiasme gegroeid.
Sterk merk
Die woensdagmiddag bevestigde Ruthger direct al dat Hessels interesses beantwoord zouden worden bij Countus. De aandacht die er binnen Countus is voor de ontwikkeling van de mens – zowel voor medewerkers als klanten – en daarnaast de affiniteit met de akkerbouwsector, sprak hem erg aan. En dat is nog niet alles.
‘Ik heb niet alleen interesse in de akkerbouw als sector, maar ook in het cijfermatige wat daarachter zit,’ geeft Hessel aan. ‘Bij Countus zit je vooraan in de informatievoorziening van wat er gebeurt in de akkerbouw. Wat zijn de trends en hoe ontwikkel je die door naar een toekomstbestendige bedrijfsopzet? Countus is een sterk merk in advies richting de akkerbouw.’
Grote opdrachten
De grootste opdracht waar de sector momenteel voor staat, is volgens Hessel de duurzaamheidstransitie. Dit betekent dat we de nieuwste ontwikkelingen moeten volgen en vertalen naar praktische adviezen.
Hessel licht toe: ‘Als Countus hebben we een belangrijke rol in de stap naar de ‘nieuwe’ akkerbouw. Alles wat gebeurt in de markt, vanuit andere ketenpartners of vanuit de sector, moeten we vertalen naar de individuele teler. Wij kunnen helpen met het bepalen van wat de transitie betekent voor de strategie van je bedrijf. Daarnaast ondersteunen we bij de administratieve verwerking, zodat we met KPI's (kritische prestatie-indicatoren) aan kunnen tonen dat de duurzaamheidsdoelen worden gehaald.’
Gekaderde doelen
Een landbouwakkoord is er niet, maar Hessel ziet wel het belang van een 'sectorakkoord’. ‘Met elkaar moeten we bepalen waar we naartoe willen en kunnen groeien. De doelen zitten immers gekaderd in het Europese beleid. Als sector moeten we een stap zetten naar een samenwerking binnen de keten, zodat we wel aan de maatschappelijke doelen kunnen voldoen.’
Nieuwe mogelijkheden
De ingezette schaalvergroting ziet Hessel voortgezet worden. ‘De kosten die gepaard gaan met de transitie moeten wel gedragen worden,’ vindt Hessel. De nieuwe branchespecialist ziet echter ook mogelijkheden in het onderzoeken van nieuwe ontwikkelingen in het bouwplan of op het erf. Zoals de teelt van biobased bouwmaterialen, batterijen op het erf of duurzame energietransities.
Ook samenwerkingen tussen individuele telers kunnen uitkomst bieden. ‘Samenwerken kan met veehouders’, stelt Hessel, ‘maar het kan ook met andere akkerbouwers. Denk aan het creëren van toegevoegde waarde met machines en opslag. Of aan het verkorten van de keten door bijvoorbeeld verpakken en handel.’
Eigen drijfveren
‘Dit is een mooie tijd om adviseur te zijn,' meent Ruthger in het artikel dat Hessel die bewuste zondagochtend las. Hoe Hessel daarover denkt? ‘Mijn drijfveren zijn samenwerken, resultaat halen en innoveren. En dat zijn eigenlijk ook de thema's die de komende jaren in de akkerbouw gaan spelen. Met nieuwe bouwplannen en nieuwe machines en robots die ontwikkeld worden. Ik denk dat we veel meer datagestuurd gaan werken. Zowel vanuit kosten en opbrengsten als vanuit de informatie die we gaan vinden over duurzaamheid-KPI’s.’
Duurzame sector
Een opmerkzame lezer valt het misschien op dat Hessel iets met samenwerken heeft. Als oorspronkelijke coöperatie van boeren en tuinders kan Countus worden toegevoegd aan het lijstje met coöperaties waar Hessel zich voor inzet.
Sinds 4 jaar zit hij ook in de Ledenraad van Rabobank het Nieuwe Land. Hier denkt hij mee over het thema Banking4food. Een belangrijk en uitdagend thema binnen de Rabobank. Dat sluit perfect aan bij de ambities van Hessel.
Lekker leven
Als afsluiter deelt Hessel graag zijn levensmotto, en dat is: lekker leven. ‘Dat je overal energie van krijgt,’ legt Hessel uit. ‘Zowel in je privéleven als in de dingen die je zakelijk doet. Ga elke dag na of je energie krijgt van de dingen die je doet.’ Waar Hessel zelf energie van krijgt? ‘Het in gesprek zijn met mensen. Dat we aan het eind van het gesprek een mooi resultaat hebben en dat we ergens voor gaan.’
Meer weten?
Wil je meer weten over Hessel of eens vrijblijvend met hem sparren? Neem dan contact met hem op via 06 - 510 48 498 of [email protected]. Hij helpt je graag verder.