Geen reden om te klagen
De resultaten van 2024 geven met een kasstroom van 14,5 cent geen reden om te klagen. Dat merk jij vast ook aan de stand van je bankrekening. Toch geeft dit echter maar een globaal beeld. Dat heb je wellicht in 2023 ervaren. Dat was ook geen slecht jaar, maar met veel nagekomen kosten en investeringen uit 2022 hield je op de bankrekening minder over dan verwacht.
Daarom is het belangrijk om verder te kijken dan alleen je banksaldo, want hoe komt die eigenlijk tot stand? Daar biedt de Countus Signaalanalyse (CSA) eenvoudig inzicht in.
Melkproductie en kosten: wat valt op?
Uit de CSA-rapporten van 2024 blijkt de melkproductie iets tegenviel. De productie per koe daalde licht en het aantal koeien groeide niet. De uitbraak van blauwtong speelde hierin een grote rol. Gelukkig lag de melkprijs 1 cent hoger dan in 2023, wat het verlies enigszins compenseert.
Veel bedrijven hadden zich vooraf rijk gerekend met meer liters, maar de natuur blijft onvoorspelbaar. Daarom is een budgetplanning essentieel. Komt er een tegenvaller? Dan heb je ook snel inzicht in de gevolgen en kun je snel schakelen.
Voerkosten omlaag, andere kosten omhoog
Om de productie op peil te houden, is er meer krachtvoer gevoerd. Gelukkig was de prijs lager: er werd 1 kg extra krachtvoer per 100 kg melk gevoerd, maar de prijs daarvan daalde met € 4,50 per 100 kg krachtvoer. Per saldo betekende dit een daling van de totale voerkosten naar ruim 15 cent per kilo melk.
Preventieve behandelingen stoppen?
Deze besparing op voerkosten is uitgegeven aan de extra mestafzet. Daarnaast zijn de kosten voor diergezondheid en fokkerij licht gestegen. Entingen nemen hierin een steeds groter aandeel voor hun rekening. In het kader van kostenbeheersing is het goed om soms ook de vraag te stellen welke preventieve behandelingen je kunt stoppen. Want deze diergebonden kosten lopen ieder jaar weer met € 30 op.
Prognose 2025
Kijk je naar 2025, dan stijgen alle kosten met een arbeidscomponent fors door. De inflatie doet zijn werk. Dat merk jij als veehouder bijvoorbeeld in de facturen die je krijgt, naast de verder oplopende kosten voor mestafzet. Je mag dan ook verwachten dat het bruto overschot – beschikbaar voor de vaste lasten - in 2025 met 2 à 2,5 cent daalt ten opzichte van 2024.
Kijken we naar het langjarige patroon, dan wordt 2025 desondanks een mooi jaar. Geen topjaar, maar ook zeker geen krap jaar.
In bovenstaande grafiek zie je dat de kasstroom harder daalt dan het bruto overschot. Dit is een gevolg van de oplopende pacht en rente. Er is steeds minder reguliere pacht en steeds meer erfpacht. Deze laatste stijgt met de inflatie mee, waar de pachtnorm nog enigszins een link heeft met het opbrengend vermogen van de grond. En ten aanzien van de rente zitten er steeds minder oude, goedkope rentecontracten in de benchmark.
Waarom is discipline nodig?
Waarom vragen wij dan toch discipline van jou? Zo kun je je voorbereiden op alles wat op jouw bedrijf afkomt. De verduurzaming – via welke route dan ook – legt steeds meer druk op. Je hebt dus investeringsruimte en experimenteerruimte nodig. Want anders werken, of een nieuwe techniek toepassen, gaat niet altijd meteen goed. Let dus goed op je kosten. Het jaar 2025 lijkt ruimte te bieden om aanpassingen in jouw bedrijfsvoering te proberen. Maar het gericht benutten van die financiële ruimte die je dit jaar krijgt, vraagt jouw discipline.
Meer weten?
Wil je meer weten over de verwachtingen voor 2025? Of heb je hulp nodig van een adviseur om van 2025 een succes te maken? Onze agro-specialisten helpen je graag.