Ervaring uit het buitenland
In landen zoals Denemarken en Duitsland wordt deze aanpak al met succes toegepast. Doordat alle deelnemende veehouders het digestaat op eigen land gebruiken, blijven mesttransporten beperkt. De tankwagen die die mest ophaalt, kan op de terugweg digestaat meenemen.
In Nederland gaat het bij grondgebonden bedrijven vrijwel altijd om melkveebedrijven. Om optimaal schaalvoordeel te behalen, is samenwerking nodig tussen ongeveer 10-20 melkveebedrijven die zo dicht mogelijk bij de vergister liggen. Een goed voorbeeld is ‘Groenewoud Gas’ in Sint Oedenrode, waar 18 melkveehouders binnen een straal van 15 km samenwerken.
Voordelen en aandachtspunten
De mesthub biedt verschillende voordelen:
- Kostenbesparing door schaalvoordeel
- De mogelijkheid om meer technieken toe te passen voor digestaatbewerking
- Behoud van mest (of delen daarvan) op eigen land
Toch zijn er ook aandachtspunten. Om een hoge biogasopbrengst te behalen, moet de mest ‘dagvers’ in de vergister komen. Dat betekent extra transportbewegingen. Daarnaast zorgen verdere bewerkingen van de mest voor nieuwe producten zoals Renure, die apart vervoerd moeten worden.
Een goed doordacht ontwerp is daarom heel belangrijk.
- Wat wordt de capaciteit?
- Van welke veehouderijen wordt mest aangevoerd en over welke afstand?
- Welke producten worden geproduceerd en welke bewerkingen zijn nodig?
- Welke organisatievorm past het beste?
Extra stimulans door SDE++
Een belangrijk voordeel is dat de overheid de mesthub nu als aparte categorie binnen de SDE++ heeft erkend. Dit verbetert de rentabiliteit en maakt het een interessante optie voor melkveehouders die willen samenwerken.
Meer weten?
Wil je weten of een mesthub kansen biedt voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met een agro-adviseur van Countus. We helpen graag!