Agro

Investeren in accu-opslag als akkerbouwer

Harry Roetert
18 apr. 2024

De aandacht voor de verduurzaming van landbouwbedrijven groeit. Door als akkerbouwer elektriciteit op te slaan, heb je minder uitstoot en zet je een stap richting een klimaatneutrale bedrijfsvoering. Helemaal als je dit kunt doen vanuit natuurlijke energiebronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van accu-opslag. Branchespecialist Akkerbouw Hessel Kingma en Bedrijfsspecialist Duurzaamheid en nieuwe energie Harry Roetert gaan er bovendien over in gesprek in deze podcast.

Overbelast net 

Op een landbouwbedrijf kunnen vraag en aanbod van energie erg uiteenlopen. In een video over de rentabiliteit van zonnepanelen vertelde Harry dat het krijgen van een nieuwe grootverbruik-aansluiting op korte termijn vaak al niet meer mogelijk is. Het elektriciteitsnet is immers op veel plekken overbelast, ook wel netcongestie genoemd. Investeren in stroomopslag – in de vorm van accu’s – kan dan uitkomst bieden.  

Een goede basis 

Financieel gezien hebben veel akkerbouwers een goed jaar gehad en daardoor mogelijk investeringsruimte gecreëerd. We kunnen ons goed voorstellen dat je daarom wilt investeren in duurzame oplossingen. Veel akkerbouwbedrijven hebben al zonnepanelen of ‘draaien mee’ in windmolens. Een goede basis om te investeren in stroomopslag, maar het verdienmodel zit in stroomhandel. 

Container vol accu’s 

Als het gaat om accu-opslag zijn er 3 verschillende groottes. De kleinste noemen we een boerderij-accu. Dit is een accu met een capaciteit van 50 tot 200 kWh. De middelste categorie is een container vol accu’s met een capaciteit van 1 tot 3 MWh. De grootste categorie is een accu-park, waarbij je 2 à 3 hectare aan containers vol accu’s hebt. Welke het meest interessant is voor akkerbouwers? Een container vol accu’s.  

Afnamepatroon 

Maar waarom is eigen gebruik en opslag (nog) geen verdienmodel? Het antwoord daarop vind je in het afnamepatroon (afbeeldingen 1 en 2). Een akkerbouwbedrijf verbruikt in de winter- en herfstmaanden de meeste stroom. Dit heeft te maken met het verbruik van de koeling- en ventilatiesystemen. Gedurende de dag is de afname redelijk vlak, met overdag nog wel een lichte toename ten opzichte van de nacht. Het is lastig om hierop aan te sluiten met eigen opwek uit zonnepanelen of windmolens en accu-opslag. 

Afbeelding 1: Afnamepatroon over de dag, akkerbouwbedrijf 

Afbeelding 2: Afnamepatroon per maand, akkerbouwbedrijf 

Verdienmodel 

Met het huidige afnamepatroon is investeren in accu-opslag voor eigen gebruik dus niet direct aantrekkelijk. Het handelen in stroom in combinatie met een grote accu-opslag kan dat wel zijn. Dat kan echter alleen als je voldoende transportcapaciteit hebt. Hoeveel stroom je mag afnemen en hoeveel je maximaal mag leveren aan het net? Die gegevens kun je opvragen bij het netbedrijf. Is de transportcapaciteit groot genoeg of is er zelfs sprake van overcapaciteit? Dan wordt het interessant om over handel en opslag na te denken.  

Er zijn verschillende markten waarop je kunt handelen. Bij kleinere accu-opslag is de bekendste en meest gebruikte de day-ahead-markt, waarbij je op uurbasis voor de volgende dag stroom verhandeld. Met de container vol accu’s kun je echter ook handelen op de congestiemarkt. Of op de markt die zich richt op het stabiliseren van de frequentie van het stroomnet.  

Je hoeft hier zelf geen techneut of handelsman voor te zijn. Er zijn verschillende handelsbedrijven waarmee je een contract kunt afsluiten, waarna zij voor jou handelen. Het is hierbij uiteraard van belang om voor een betrouwbare partij te kiezen en om goede afspraken te maken.  

Verandering van afnamepatroon 

In de toekomst wordt het verbruik van akkerbouwers in de zomer misschien wel steeds groter. Door het langer bewaren van producten bijvoorbeeld, en het eerder oogsten van gewassen. Daarnaast gaan elektrische mechanisatie en robotisering ook invloed hebben op het afnamepatroon. Hierdoor kan het verbruik en de opwekking van energie nog wel eens dichter bij elkaar komen te liggen. Kun je de energie gelijk gebruiken? Dan wordt het opwekken van energie ook aantrekkelijker. 

Meer weten? 

Wil je weten of accu-opslag bij jouw bedrijf past? Dan kan het interessant zijn om je hier verder in te verdiepen. Neem contact op met Harry Roetert of onze andere specialisten op het gebied van Duurzaamheid en nieuwe energie. Bekijk ook het artikel over batterijen op landbouwgrond voor als je meer wilt weten over de juridische en fiscale aandachtspunten bij grootschalige opslag voor derden.

Meer informatie? Neem contact op met Harry Roetert
Harry Roetert Bedrijfsspecialist Duurzaamheid en Nieuwe energie
Duurzaamheid en nieuwe energie
Wil je als akkerbouwer investeren in duurzame, nieuwe oplossingen?
04 apr. 2024
Neem contact op met Harry Roetert
Harry Roetert Bedrijfsspecialist Duurzaamheid en Nieuwe energie
Duurzaamheid en nieuwe energie
Wil je als akkerbouwer investeren in duurzame, nieuwe oplossingen?
04 apr. 2024