Paardenhouderij

Instructie: welk btw-tarief is van toepassing?

15 sep. 2023

Geef je paardrijles? Dan kan het goed zijn dat je niet helder voor ogen hebt welk btw-tarief je precies moet toepassen voor het geven van instructies aan leerlingen. We vertellen je hoe het zit.

Verschillende btw-tarieven

Bij het geven van instructielessen kunnen verschillenden btw-tarieven van toepassing zijn. Kom erachter welk tarief er geldt in diverse situaties.

Het geven van een gelegenheid om te sporten

Het geven van een gelegenheid om te sporten valt onder het 9%-tarief. Hiervan is sprake als een sportaccommodatie ter beschikking wordt gesteld aan mensen voor actieve sportbeoefening.

Het leveren van diensten door de instructeur

Lever je als instructeur diensten als lesgeven, instructie, begeleiding of stel je materialen beschikbaar op locatie van een sportaccommodatie (manege)? Dan is ook het 9%-tarief van toepassing.

Vindt de instructie plaats op jouw eigen locatie of op een locatie die je huurt van een derde? Dan is er fiscaal sprake van het geven van gelegenheid tot sportbeoefening en is ook het verlaagde btw-tarief van 9% van toepassing.

Geef je als instructeur les op de locatie van een rijvereniging die je niet huurt, of geef je instructie bij de lesklant thuis? Dan geldt het normale btw-tarief van 21%. Je stelt dan namelijk geen sportaccommodatie ter beschikking.

9% of 21% btw?

Bij lesgeven op je eigen (gehuurde) accommodatie bereken je dus 9% btw door aan je lesklanten. Geef je les bij bijvoorbeeld een vereniging of op locatie van de klant? Dan zijn de gegeven lessen belast met 21% btw. 

Meer weten?

Heb je vragen over het toepassen van het juiste btw-tarief als het gaat om lesgeven? Neem dan contact op met onze fiscaal adviseur Nicolet Scholten. Ze helpt je graag.