MKB

Forfait zonnepanelen verruimd: ook voor je privéwoning

17 mrt. 2023

Als je energie opwekt met zonnepanelen en deze deels teruglevert aan je energiemaatschappij, moet je hierover btw betalen. De af te dragen btw kan worden berekend via een forfait. De toepassing hiervan wordt per direct uitgebreid. Ook mag je als ondernemer vanaf nu van het forfait gebruikmaken voor je privéwoning. Lees er meer over in deze blog.

Verhoging opwekvermogen

Het forfait voor de af te dragen btw was tot nu toe alleen van toepassing als het opwekvermogen van de zonnepanelen niet hoger was dan 10.000 Wattpiek. Omdat het opwekvermogen ook hoger kan liggen, is besloten deze grens te verhogen naar 15.000 Wattpiek. Op die manier kan het forfait vaker worden gebruikt.

Let op! De verruiming van het forfait geldt zowel voor losse zonnepanelen als voor zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak. Het forfait is voor beide soorten panelen wel verschillend.

Ook voor woning ondernemers

Ben je ondernemer, bijvoorbeeld zzp, en heb je zonnepanelen op je privéwoning? Tot nu toe kon je het forfait niet gebruiken en moest je de geleverde stroom en de daarop te betalen btw apart bijhouden. Vanaf nu geldt het forfait echter wel voor jou. Dit scheelt jou en de Belastingdienst een hoop administratieve rompslomp.

Registratiedrempel

De zogenaamde registratiedrempel blijft ongewijzigd. Dit betekent dat particulieren die een omzet hebben van niet meer dan € 1.800, zich niet bij de Belastingdienst hoeven aan te melden als ondernemer. Als het opwekvermogen van de zonnepanelen niet meer is dan 15.000 Wattpiek, hoeven particulieren zonder andere omzet geen btw te betalen en dus ook geen aangifte te doen.

Meer weten?

Heb je vragen over de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie? Of heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuzes? Neem dan contact op met jouw adviseur, of met een collega van Team Duurzaamheid en Nieuwe Energie.