Algemeen

Energiebesparingsplicht 2023

07 aug. 2023

Bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar verbruiken, zijn verplicht hier eens in de 4 jaar over te rapporteren. In 2023 moet dat weer. Wat betekent deze energiebesparingsplicht precies voor jouw bedrijf?

Met de energiebesparingsplicht zorgt de overheid ervoor dat bedrijven en instellingen alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder op een natuurlijk moment uitvoeren. Verbruik je als bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas? Dan moet je 1 keer in de 4 jaar rapporteren aan het bevoegd gezag. Dat heet de informatieplicht. De laatste keer was in 2019. Dat betekent dat je in 2023 weer opnieuw moet rapporteren. Doe dit uiterlijk 1 december 2023.

Invullen lijst informatieplicht

Het rapporteren gaat vrij simpel. Hiervoor vul je een lijst in via eLoket. Per locatie kun je aangeven welke maatregelen op jouw bedrijf zijn uitgevoerd. Is dit de eerste keer dat je aan de energiebesparingsplicht moet voldoen? Dan moet je je waarschijnlijk eerst aanmelden bij het eloket. Meer informatie kan je vinden in de handleiding die door RVO beschikbaar is gesteld.

Bepaling energieverbruik

Voor de energiebesparingsplicht wordt alleen gerekend met de energie die je met je bedrijf verbruikt. Heb je een woning op je locatie en zit het energieverbruik hiervan bij de jaaropgave? Dan mag je het privégebruik in mindering brengen. Wek je zelf energie op? Houd er rekening mee dat zonnepanelen en/of kleine windmolens die zelf hernieuwbare energie opwekken, niet worden erkend als energiebesparende maatregelen. Deze zorgen er namelijk niet voor dat je energie bespaart.

Subsidie

Voor de informatieplicht geldt de Erkende Maatregelenlijst (EML) als uitgangspunt. Een aantal van deze maatregelen kun je toepassen op een zelfstandig moment (denk aan het vervangen van lampen of het plaatsen van bewegingsmelders) of op een natuurlijk moment (zoals een grote verbouwing of vervanging van een installatie).

Voor sommige maatregelen zijn er ook (fiscale) subsidies mogelijk. Ga je investeren in energiebesparende maatregelen? Kijk dan welke subsidievoordelen er te halen zijn. Onze collega’s bij Subvention kunnen je daarbij helpen.

Meer weten?

Heb je vragen of kun je wel wat hulp gebruiken bij het invullen van de Erkende Maatregelenlijst? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij helpen je graag op weg.