Agro

Column: Energie? Houd koers!

Harry Roetert
10 dec. 2024

Aan het eind van het jaar is het altijd goed om terug te blikken én vooruit te kijken. Laten we beginnen met het goede nieuws: de energieprijzen zijn opnieuw gedaald. Maar hoe groot de daling is, hangt af van jouw specifieke situatie. Harry Roetert, Bedrijfsspecialist Duurzaamheid en Nieuwe Energie, vertelt er meer over. 

Wat zeggen de cijfers? 

De grafiek hieronder laat de totale stroomkosten zien voor een bedrijf met een stroomverbruik van 50.000 kWh per jaar. Je ziet in één oogopslag dat met name de kale stroomprijs verder is gedaald. Tegelijkertijd zijn de netwerkkosten gestegen, waardoor het totaalbedrag vergelijkbaar is met dat van 2021 en 2023. Voor aardgas zien we een vergelijkbaar beeld.  

Een groot deel van de netbeheerkosten zijn de ‘transportkosten’ van de netbeheerder. Hier komt de pijn van de energietransitie aan het licht. De capaciteit van het elektriciteitsnet moet de komende jaren nog aanzienlijk vergroot worden om alle duurzaam opgewekte energie te kunnen transporteren. Deze kosten komen op het bordje van de gebruiker terecht.   

Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) moeten we voor 2025 rekening houden met een stijging van de netwerkkosten van 11% ten opzichte van het afgelopen jaar. Op langere termijn, richting 2030, verwacht de ACM dat de netbeheerkosten verdubbelen en richting 2050 zelfs nog een keer.  

Terugleveren stroom 

Een andere ontwikkeling in 2024 was het ontmoedigen van het terugleveren van stroom aan het net op momenten van overschot. Voorbeelden hiervan zijn het afschaffen van het salderen voor kleinverbruikers én de terugleverkosten die netbeheerders gaan rekenen. Daarnaast worden er ook steeds meer stroomcontracten afgesloten op basis van dynamische prijzen (uurprijzen).  

Zelfvoorzienend 

Al met al wordt het steeds aantrekkelijker om zelfvoorzienend te zijn. Het aantal aanbieders van accupakketten, zowel klein als groot, neemt sterk toe. Voor bedrijven is het een extra voordeel dat deze pakketten onder de Energie Investerings Aftrek (EIA) vallen.  

Een deel van het rendement van deze investeringen moet vaak uit de stroomhandel op de onbalansmarkt komen. Dat lijkt te mooi om waar te zijn: je reserveert een deel van je opslagcapaciteit voor handel of speculatie op heel korte termijn. Tennet is als centrale netbeheerder verplicht de spanning op het net constant te houden en moet steeds vaker flink bijsturen. Dit leidt tot hoge prijzen op de ‘onbalansmarkt’.  

Bedenk echter wel dat dit een tijdelijk fenomeen is zo lang er nog onvoldoende opslagcapaciteit is. Landelijk gezien groeit de opslagcapaciteit momenteel sneller dan de opwekking via windturbines en zonnevelden. Dit jaar is de opslagcapaciteit zelfs verdubbeld en we verwachten dat deze trend voorlopig doorzet.  

Eigen energieplan 

Het belangrijkste advies? Zet niet al je pijlen op handel in stroom, maar zorg eerst voor een goede afstemming van vraag en aanbod binnen je bedrijf. Houd ook rekening met (toekomstige) investeringen in elektrische voortuigen en werktuigen. Een mix van opwek uit zon en wind, aangevuld met accu-opslag, is voor veel bedrijven de toekomst. Daarnaast zijn er nieuwe vormen van energie-opslag, zoals in warm water, al ontwikkeld. Deze vormen kunnen in sommige gevallen een bijdrage leveren. Zo komen er voortdurend nieuwe kansen. Ons advies: ontwikkel je eigen strategisch energieplan en houd koers. 

Meer weten? 

Wil je meer weten over de energieprijzen? Of eens vrijblijvend sparren over wat slim is in jouw situatie? Neem dan contact op met Harry Roetert, Bedrijfsspecialist Duurzaamheid en Nieuwe Energie. 

 

Meer informatie? Neem contact op met Harry Roetert
Harry Roetert Bedrijfsspecialist Duurzaamheid en Nieuwe energie
Duurzaam ondernemen
Neem contact op met Harry Roetert
Harry Roetert Bedrijfsspecialist Duurzaamheid en Nieuwe energie
Duurzaam ondernemen