Algemeen

Belastingvrije schenking voor het einde van 2020? Zo werkt het

Ellen Caspers
16 dec. 2020

Heb je vermogen? Dan kan het slim zijn om een deel hiervan via een belastingvrije schenking over te dragen aan je kinderen. Een schenkingsplan helpt je hierbij. Hierbij houd je ook rekening met je eigen inkomensbehoeften.

Waarom schenken?

Er zijn 2 reden waarom het slim is om te schenken. Enerzijds is het natuurlijk veel leuker voor ouders om tijdens hun leven te schenken en te zien dat de kinderen het geld goed kunnen gebruiken. En aan de andere kant kan het ook een belastingbesparing opleveren omdat een gefaseerde schenking tot minder belastingheffing leidt.

Schenkingsvrijstellingen optimaal benutten

Door je schenkingen te verspreiden over een aantal jaren kun je optimaal gebruikmaken van de schenkingsvrijstellingen. Hieronder vind je een overzicht.

In 2020 geldende vrijstellingen

Blijft het bedrag van je schenking onder de vrijstelling? Dan hoef je geen schenkingsaangifte in te dienen. Maak je gebruik van de verhoogde schenkingsvrijstellingen (zie onderstaand overzicht)? Dan moet je wel een schenkingsaangifte indienen bij de Belastingdienst. Let op: je aangifte moet voor 1 maart 2021 binnen zijn.

In 2020 geldende verhoogde vrijstellingen

Schenking en partner

Krijg je een schenking en heb je een (huwelijks)partner? Let dan goed op. Want voor wie is die schenking dan precies? Voor jou én je partner? Of alleen voor jou? En hoe ga je daarmee om? We geven je 4 adviezen.

  1. Houd het geld van je ontvangen schenking gescheiden door het op een aparte bankrekening te storten.
  2. Houd een registratie bij van de ontvangen bedragen én schrijf op waaraan je het besteedt. Doe dit ook bij (her)investeringen.
  3. Besteed je het geld aan gemeenschappelijke uitgaven of investeringen? Leg dan vast of je partner al dan niet aanspraak wil blijven maken op het vergoedingsrecht. Daarbij moet je ook vastleggen of je echtgenoot het oorspronkelijke bedrag terugkrijgt of dat hij/zij meedeelt in een eventuele waardestijging of waardedaling.
  4. Wanneer je een schenking uit het verleden niet apart hebt gehouden of hebt geadministreerd, dan kun je onduidelijkheden voorkomen door een ‘vaststellingsovereenkomst’ te laten opstellen. Hiermee wordt voor jou en je partner alsnog vastgelegd wat jullie bedoeling is met het vermogen.

Meer weten?

Wil je meer weten over (belastingvrij) schenken? Wij helpen je graag bij het opstellen van een schenkingsplan, het vastleggen van de schenking in een akte en de aangifte schenkbelasting. Neem contact op met Ellen Caspers voor meer informatie.

Meer informatie? Neem contact op met Ellen Caspers
Fiscaal-juridisch, Recreatie & Horeca
Neem contact op met Ellen Caspers
Fiscaal-juridisch, Recreatie & Horeca