Aanvullende gegevens doorgeven
Het is vanaf nu verplicht om aanvullende gegevens (AGL), zoals eindvoorraden en aanvoer, door te geven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit is nieuw voor de akkerbouwsector. Zorg dat je deze gegevens tijdig en correct aanlevert.
Melden van vroege teelten
Vanaf 16 maart mag je mest uitrijden op bouwland. Heb je een vroege teelt, dan mag dit al vanaf 16 februari, mits je 24 uur voorafgaand aan het uitrijden de juiste gewascode invoert in Mijn Percelen. Veel akkerbouwgewassen komen hiervoor in aanmerking, dus controleer of jouw teelt hieronder valt.
Vanggewas vroegtijdig vernietigen
Wil je op zand- en lössgrond een verplicht vanggewas vóór 1 februari vernietigen? Dan moet je dit uiterlijk 24 uur na de vernietiging melden. Hoewel dit soms teelttechnisch voordelen biedt, krijg je in 2025 een stikstofkorting van 20 kg per hectare. Let op: een vroeg vernietigd vanggewas kun je niet inzetten voor de eco-regeling van “groenbedekking”. Wil je hier wel gebruik van maken? Laat het vanggewas dan staan tot 1 maart.
Verplicht bemestingsplan
Sinds 2023 is iedere landbouwer verplicht om vóór het seizoen een bemestingsplan op te stellen. De deadline hiervoor is 15 maart.
Verplichting rustgewassen
Op zand- en lössgrond moet je tussen 2023 en 2026 minimaal eens in de 4 jaar een rustgewas telen. Neem dit mee in je bouwplannen voor 2025 en 2026. Teel je in het laatste jaar een rustgewas of juist nu om in het laatste jaar weer een ander gewas te kunnen telen? Zorg dat je de teelt spreidt. Omdat saldo’s anders mogelijk lager liggen, voorkom je een dip in je omzet.
Ook bij onderlinge afspraken over grondruil of het verbouwen van gewassen, is het verstandig om rekening te houden met de rustgewassenverplichting. Om hierbij te helpen is RVO druk bezig met het visualiseren van een kaartlaag. Deze wordt mogelijk in het voorjaar van 2025 gelanceerd.
Tip: ook een vanggewas kan dienen als rustgewas als je deze vóór 1 september zaait, onbemest houdt en intact laat tot minimaal 1 februari.
Nutriënt verontreinigde gebieden (NV-gebieden)
Ligt jouw perceel in een NV-gebied? Dan geldt in 2025 een korting van 20% op de stikstofgebruiksnorm. Pas je bemestingsstrategie en mestafvoer hierop aan. Innovaties zoals precisiebemesting en het gebruik van organische meststoffen, zoals compost, kunnen helpen om je opbrengsten op peil te houden.
Stikstofkortingen in beeld
De afgelopen jaren zien we beperkingen op de stikstofgebruiksnorm. Denk aan de stikstofkorting bij het te laat of niet inzaaien van vanggewassen op zand- of lössgronden. Of het vervallen van de stikstofgebruiksnorm voor groenbemesters na bepaalde teelten. Plan je bouw- en bemestingsstrategie zorgvuldig om verrassingen te voorkomen.
Ontwikkelingen op de mestmarkt
De mestmarkt blijft krap in 2025, ondanks kleine aanpassingen in gasvormige verliezen en de effecten van stoppers. Veel stoppers hebben nog mest waardoor er in 2025 niet direct extra ruimte op de mestmarkt ontstaat. Het is hopen op een goed voorjaar zodat er nog dierlijke mest op akkerbouwgewassen kan worden uitgereden.
De verdere ontwikkelingen voor het komende jaar zijn moeilijk in te schatten. Wel liggen er kansen voor samenwerkingen tussen melkveehouders en akkerbouwers. Denk hierbij aan mestafzet en grondruil. De landbouwsector verandert snel, dus het kan verstandig zijn om met duurzame samenwerkingen elkaars bedrijf te versterken.
Meer weten?
Heb je vragen of wil je advies over jouw mestbeleid of bouwplannen? Neem dan contact op met een adviseur van Countus. We helpen je graag verder!