Verlies van gebruiksnorm voor groenbemester
Om de nodige stikstofruimte te behalen, werden voorheen groenbemesters gezaaid na gewassen als graan, uien en pootgoed. Groenbemesters spelen een cruciale rol in het verbeteren van de bodemkwaliteit en het bevorderen van duurzame landbouw. Maar door de aanscherping van de gebruiksnormen, mogen landbouwers nu minder meststoffen toedienen aan groenbemesters.
Vanaf dit jaar geldt er in de meeste gevallen geen stikstofnorm meer voor groenbemesters die na de hoofdteelt worden geteeld. Voor vlinderbloemige groenbemesters was er al geen norm, maar nu is er alleen nog een norm van 50 kg (zand/löss) en 60 kg (klei/veen) als de groenbemester na graan, graszaad of koolzaad wordt geteeld, vóór 1 september wordt gezaaid en niet vóór 1 februari wordt vernietigd. Wanneer je de groenbemester na gras op zand- of lössgrond teelt, geldt 50% van deze norm.
Voor kleigrond kan die einddatum van 1 februari nog wel een uitdaging zijn. Ploegen van zware klei in het najaar is dan namelijk niet meer mogelijk. Daarnaast geldt dat groenbemesters die je na pootgoed, uien, hennep en andere gewassen teelt geen stikstofnorm meer hebben, waardoor de totale stikstofgebruiksnorm kleiner wordt.
Mest uitrijden voor de groenbemester
Los van de gebruiksnorm is het toegestaan om binnen de stikstofgebruiksruimte van je bedrijf mest uit te rijden voor de groenbemester. Drijfmest uitrijden mag tot en met 31 juli op bouwland. Alleen als je uiterlijk 15 september een groenbemester zaait die minimaal 8 weken blijft staan mag je tot en met 15 september drijfmest uitrijden op bouwland.
Stimuleringsregeling vanggewassen op zand- en lössgrond
Sinds 2023 ben je het verplicht op zand- en lössgronden een vanggewas te zaaien. Als je geen vanggewas verbouwt, of deze vernietigt vóór 1 februari, krijg je een korting op de stikstofgebruiksnorm. Er is een uitzondering voor winterteelten. Ook deze korting draagt bij aan de verdere verlaging van de stikstofgebruiksnorm van jouw onderneming.
Uitbreiding van NV-gebieden
Daarnaast heb je te maken met de uitbreiding van de Nitraat Verontreinigde gebieden (NV-gebieden), waardoor de plaatsingsruimte kleiner wordt. Deze gebieden zijn aangewezen om de waterkwaliteit te beschermen tegen verontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen.
De bijbehorende korting (5%* in 2024 en 20% in 2025) op de stikstofgebruiksnorm binnen deze gebieden betekent dat je nog preciezer moet omgaan met het toedienen van meststoffen om gelijke opbrengsten te behalen.
*10% in grondwaterbeschermingsgebied (GWB) in Overijsel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.
Het is dus essentieel om precies te weten hoeveel mest je mag gebruiken. Plan dit goed in, zodat je voldoet aan de regelgeving om je gewassen optimaal te kunnen voeden. Innovaties kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Door geavanceerde technologieën en software zijn we in staat om meststoffen efficiënter toe te dienen en te plaatsen, waardoor je met minder bemesting zoveel mogelijk gelijke opbrengsten kunt behalen.
Advies voor akkerbouwers
Wat te doen nu? We raden akkerbouwers en landbouwers aan om hun beschikbare gebruiksnormen voor fosfaat en stikstof goed in de gaten te houden. De stikstofkorting van 5% is nog te overzien, maar als deze wordt verhoogd naar 20% in 2025 heeft dat duidelijk invloed op de beschikbaarheid van stikstof voor je gewassen. Maak daarom nu al een plan voor 2025.
Ga bijvoorbeeld in gesprek met je mestleverancier (intermediair of veehouder) over de samenstelling van de mest. Bij minder mestplaatsingsruimte moet die samenstelling zo goed mogelijk bij de gewasbehoefte aansluiten. Maak hierover afspraken en kijk waar je elkaar kunt helpen.
Verder is het goed om na te denken over de afweging waar deze korting gaat vallen. Ga je minder dierlijke mest aanvoeren of minder kunstmest? En wat zijn de gevolgen van deze keuze? Op welke manier kun je met minder kilo’s het opbrengstniveau op peil houden? En hoe zorg je ervoor dat je volgende organische stof en of sporenelementen blijft aanvoeren?
De veranderende regelgeving rondom stikstofgebruiksnormen en de uitbreiding van NV-gebieden stellen akkerbouwers en andere landbouwers voor nieuwe uitdagingen. Door proactief te handelen, goed geïnformeerd te blijven en nauwkeurige bemestingsplannen op te stellen, kun je deze uitdagingen het hoofd bieden en je bedrijfsvoering optimaliseren. Wij staan klaar om hier met jou over te sparren en waar mogelijk ondersteuning te bieden met deskundig advies en een op maat gemaakt bemestingsplan die aan jouw specifieke behoeften voldoet.
Meer weten?
Wil je ondersteuning bij je bemestingsplannen? Neem dan contact op met één van onze agro-specialisten. Samen zorgen we voor een duurzame en succesvolle toekomst voor jouw landbouwbedrijf.