Algemeen

AVG: zakenrelaties, visitekaartjes en telefoonnummers

09 okt 2018

Veel ondernemers hebben nog vragen over de AVG. Sinds 25 mei moet je je houden aan de nieuwe regels, maar wat mag nou wel en wat niet? Wat betekent de AVG voor je zakenrelaties en hun gegevens? In deze blog geven we antwoord op veelgestelde vragen.

  • Hoe ga ik om met de AVG richting mijn relaties?

Op basis van de nieuwe privacywet moet je betrokkenen, zoals klanten, leveranciers en personeel, informeren over hoe je omgaat met hun persoonsgegevens. Je kunt dit omschrijven in een privacyverklaring. We raden je aan om deze privacyverklaring te delen met je relaties. Richting nieuwe relaties kun je bij het eerste contact verwijzen naar de door jou gehanteerde privacyverklaring.

  • Hoe moet ik omgaan met visitekaartjes?

De AVG is in beginsel van toepassing wanneer er sprake is van een verwerking van persoonsgegevens. Een verwerking is elke bewerking – of elk geheel van bewerkingen – met betrekking tot persoonsgegevens. Denk aan het verzamelen, vastleggen, opslaan en wijzigen van persoonsgegevens.

Handmatige verwerking

Een verwerking kan geautomatiseerd of handmatig plaatsvinden. Een handmatige verwerking valt onder de nieuwe wet wanneer je de persoonsgegevens opneemt in een bestand of als ze zijn bedoeld om daarin te worden opgenomen. Denk hierbij aan de archiefkast met hangmappen en je verzameling visitekaartjes.

Visitekaartjes en privédoeleinden

De AVG is niet van toepassing als je de persoonsgegevens alleen voor privédoeleinden gebruikt. Het visitekaartje van de glazenwasser die bij jou thuis de ramen wast, valt dus niet onder de AVG. Maar het visitekaartje dat je van een relatie ontvangt en dat je toevoegt aan je verzameling zakelijke visitekaartjes, valt dus wel onder de AVG.

  • Hoe moet ik omgaan met telefoons die zakelijke telefoonnummers en privé-nummers bevatten?

De nieuwe privacywet is niet van toepassing op je persoonlijke adressenboek dat je gebruikt voor persoonlijke en/of huishoudelijke activiteiten. Maar is er samenhang met zakelijke activiteiten? Dan is de AVG wel van toepassing. Er is dan immers sprake van een bedrijfsmatige geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens.

Heb je dus 1 telefoon waarop zowel zakelijke telefoonnummers als privé-nummers staan? Dan is de AVG dus van toepassing op de gegevens in je telefoon.

  • Hoe moet ik omgaan met een bestelling op rekening in een winkel?

De verwerking van persoonsgegevens is gerechtvaardigd als dit noodzakelijk is voor de uitvoering van een overeenkomst. Hiervan is sprake wanneer de betrokkene partij is bij de overeenkomst en de verwerking van gegevens een noodzakelijk uitvloeisel is. Bij een bestelling op rekening moet dus een verwerking plaatsvinden, omdat je anders de bestelling niet in orde kunt maken voor je klant.

Lees meer veelgestelde vragen over de AVG
AVG van kracht: hoe zit het ook alweer?
AVG en personeel
AVG en marketing

Meer weten?

Wil je meer weten over de regels omtrent de AVG? Vul het contactformulier in of neem contact op met onze AVG-specialisten.