Menu

Wees op tijd met het zaaien van je vanggewas na de maïsoogst

Het oogstmoment van snijmaïs nadert nu snel. Op zand- en lössgronden zijn de regels voor verplichte vanggewassen dit jaar veranderd. Heb je nog geen vanggewas gezaaid door onderzaai? Hier de regels op een rij.

 

Vanggewas na geteelde snijmaïs

Zaai na (gangbaar) geteelde snijmaïs het vanggewas uiterlijk op 1 oktober. De toegestane vanggewassen zijn: gras, winterrogge, bladkool, bladrammenas, wintertarwe, wintergerst, triticale en Japanse haver. Vanggewassen moet direct na de teelt gezaaid worden.

 

Overige maïs

Als je maïs biologisch teelt of als je CCM, korrelmaïs, MKS of suikermaïs oogst, ben je verplicht om uiterlijk 31 oktober een toegestaan vanggewas te zaaien. De toegestane vanggewassen zijn spelt, triticale, wintergerst, winterrogge en wintertarwe. Ook dit vanggewas moet meteen na de teelt gezaaid worden.

 

Hoofdteelt

In plaats van een vanggewas mag je ook een ‘hoofdteelt’ inzaaien voor het volgende jaar. Dit gewas moet je uiterlijk 31 oktober inzaaien. Op uiterlijk 1 oktober moet je de inzaai van een hoofdgewas melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit doe je via de Gecombineerde Opgave.

Als hoofdteelten zijn aangewezen: spelt, triticale, wintergerst, winterrogge en wintertarwe. De teelt van gras als hoofdgewas vanaf 31 oktober is niet mogelijk. De RVO geeft aan dat het geteelde wintergraan in het volgende jaar niet als gehele plant silage (GPS) geoogst mag worden.

 

Mengsel

Je mag een mengsel van verschillende gewassen als vanggewas telen. Het mengsel moet dan wel voor ten minste twee derde uit één of meer vanggewassen bestaan die hierboven genoemd zijn. Voorwaarde is dat het ingezaaide mengsel in het najaar tot ontwikkeling is gekomen.

Let op: het vanggewas mag in alle gevallen niet worden vernietigd voor 1 februari van het opvolgende jaar.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over vanggewassen? Vul dan onderstaand contactformulier in of neem contact op met een agro-specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Datum: 05-09-2019

Plaats een reactie

Reageren? Deel hier je mening. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.