Agro

Zo verlaag je je gasverbruik

08 sep 2022

De energieprijzen rijzen de pan uit. Zowel zakelijk als privé zijn de kosten meerdere malen over de kop gegaan. En we zijn er nog niet, de winter komt eraan. Welke investeringen kun je doen om het verbruik van gas te reduceren en waarmee kun je de kosten van deze investeringen laag houden? We vertellen het je.

Zakelijk de kosten beperken

Om duurzaamheid bij bedrijven te stimuleren heeft de overheid de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) en de Energie Investeringsaftrek (EIA) gerealiseerd. Vanuit deze duurzaamheidssubsidies is het voor jou als ondernemer mogelijk om de kosten voor een duurzame installatie te beperken.

Voor de ISDE-regeling zijn de subsidiebedragen zelfs fors verhoogd. Een overzicht van mogelijke investeringen zie je hieronder in de tabel. Voor sommige investeringen kan zowel ISDE als EIA aangevraagd worden. In dat geval mag je slechts één van de regelingen kiezen.

Tabel 1. Mogelijke investeringen

Mogelijkheden voor melkveebedrijven

Heb je een melkveebedrijf? Het is mogelijk om de warmte die tijdens het koelen van melk ontstaat en wordt afgegeven aan de lucht, terug te winnen en te gebruiken voor het verwarmen van water en/of (woon)ruimtes. Voor deze installatie, Milk2Heat, kun je EIA aanvragen.

Regel het ook privé goed

Veel van bovenstaande besparingsmogelijkheden gelden ook voor je woonhuis. Alleen kun je hierop ISDE aanvragen, geen EIA. In tegenstelling tot bedrijven, kun je als woningeigenaar de subsidie aanvragen ná het uitvoeren van de investeringen. Voor bedrijven geldt eerst aanvragen en dan pas investeren.

Wil je isolatiemaatregelen toepassen in 2022 en ISDE aanvragen? Dan moet je nog 2 verschillende isolatiemaatregelen uitvoeren. Vanaf 2023 kun je ook subsidie aanvragen voor 1 isolatiemaatregel.

Je kunt dan tot maximaal 15% van je investeringskosten terugkrijgen. Bij 2 verschillende isolatiemaatregelen is dit maximaal 30%. In een aantal gevallen zijn er binnen je gemeente ook nog mogelijkheden om duurzame maatregelen in je woning toe te passen. Een belletje naar je gemeente kan dus altijd lonen!

Let wel op dat bovenstaande niet geldt voor nieuw te bouwen woningen en/of uitbouw.

Meer weten over de regelingen?

Wil je graag meer informatie over de regelingen? Of wil je ze aanvragen voor je bedrijf en heb je daarbij ondersteuning nodig? Neem dan contact op met onze collega’s bij Subvention, onderdeel van de Countus Groep. Zij helpen je graag.