Algemeen

Welk btw-tarief geldt voor plastic wegwerpverpakkingen?

27 jul. 2023

Sinds 1 juli van dit jaar mogen ondernemers wegwerpverpakkingen van plastic niet meer gratis aanbieden. De wegwerpverpakking moet in rekening worden gebracht bij de klant en apart op de kassabon worden vermeld. Ook moet je als ondernemer btw over de wegwerpverpakking berekenen. We vertellen je er in dit artikel meer over.

Wegwerpplastic

De nieuwe regeling komt voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) en heeft als doel om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen. Behalve het apart in rekening brengen van wegwerpplastic, moet je als ondernemer ook een alternatieve optie aanbieden, waarbij geen gebruik van wegwerpplastic wordt gemaakt.

Welk btw-tarief?

Het btw-tarief dat voor de wegwerpverpakking geldt, volgt het product dat erin verpakt wordt. Zo moet voor een plastic beker met bier het tarief van 21% worden berekend, terwijl voor een plastic bakje voor patat het lage tarief van 9% geldt.

Richtlijn bedrag

Je mag zelf bepalen welk bedrag je voor een plastic verpakking in rekening brengt. De overheid heeft hiervoor wel een richtlijn gegeven. Voor een plastic beker is dit € 0,25, voor een verpakking voor een maaltijd € 0,50 en voor voorverpakte kleine porties groenten en dergelijke € 0,05.

Meer weten over btw op plastic wegwerpverpakkingen?

We helpen je graag bij vragen over de btw op plastic wegwerpverpakkingen in jouw specifieke situatie. Stel ze gerust aan jouw adviseur, hij of zij staat voor je klaar.