Agro

Wat doet de aardappelprijs?

06 mei 2021

Totdat corona is ons leven kwam, waren consumptieaardappeltelers zeer tevreden. De consumptie van (frites)aardappelen nam ieder jaar toe wat zorgde voor een steeds betere aardappelprijs. Uiteraard hoorde daar jaarlijks een kleine areaalstijging bij, maar dat kon de markt prima aan. Als de kg-opbrengst dan wat lager was, werd dat meestal gecompenseerd door een betere prijs. Kortom: waarom zou je niet tevreden zijn als je ieder jaar met aardappelen geld verdient?

Het was zo voorspelbaar

Verder was het zo dat je in de loop van augustus en september redelijk kon voorspellen wat de prijs zou gaan worden. Dat is namelijk de periode waarin duidelijk wordt wat de kg-opbrengst in West-Europa ongeveer gaat worden. De consumptie was ook al jaren redelijk voorspelbaar, dus als je de kg-opbrengst ongeveer weet, weet je ook of de markt weer in balans is.

Op basis van bovenstaande reageerde de termijnmarkt ook vaak. Dat betekent dat tot half mei de termijnmarkt rond de € 0,15 per kg schommelt en in de zomer kon oplopen door de weersverwachting. Vooral bij een voorspelling van droog en warm weer kon de prijs dan oplopen tot ver boven de € 0,20 per kg. In de loop van augustus en september kiest de termijnmarkt dan richting op basis van de verwachte kg-opbrengst.

De impact van corona

Nu is dit echter allemaal anders, omdat we te maken hebben met het coronavirus. De termijnmarkt staat nu rond de € 0,18 per kg en is daarmee extreem hoog voor begin mei. Meestal zie je in deze tijd niet veel stemmingseffecten op de termijnmarkt. Op dit moment zijn er 2 factoren die wel stemming geven. De verwachte areaalkrimp en de verwachting dat we komend jaar weer massaal frites gaan eten.

En nu?

Het is voor niemand te bepalen of de € 0,18 per kg terecht is vanwege de genoemde factoren. Binnenkort weten we of het areaal inderdaad behoorlijk is afgenomen en kunnen we conclusies trekken. Bedenk dat de prijs het areaal nog beïnvloed kan hebben, zeker omdat deze al een aantal weken zo hoog staat. Er is pootgoed genoeg, dus kunnen de aardappeltelers toch nog besluiten om extra areaal te poten. De vraag is wel of ze nog extra land hebben om aardappelen te poten.

De factor corona op de consumptie van frites is nog veel onzekerder en eigenlijk weten we pas volgend jaar juni of de aardappelen die komende zomer groeien allemaal voor frites nodig zijn.

Een mooie prijs

Nog 1 punt willen we jullie meegeven. Meestal is de hoge prijs een gevolg van een lagere opbrengst. Je hebt dan ook een goede prijs nodig om alle kosten goed te maken. Nu is de prijs hoog, terwijl mede door de goede structuur, de kg-opbrengst naar verwachting prima is.

Kortom: besef dat € 0,18 per kg een heel mooie prijs is voor fritesaardappelen en dat het door corona erg moeilijk is om te voorspellen wat de prijs gaat worden. Met deze prijs kun je als aardappelteler de kost verdienen, zelfs als de kg-opbrengst door bijvoorbeeld warm en droog weer wat tegenvalt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de aardappelprijzen? Of wil je eens sparren over jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met een Countus-adviseur.