Algemeen

Vrije ruimte vanuit de WKR tijdelijk verhoogd

Philine Schultz
01 dec. 2020

Ben jij van plan om je personeel een kerstpakket of andere attentie aan te bieden? Lees dan gauw verder. De vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) is namelijk tijdelijk verhoogd. Wat betekent dit voor jou?

WKR/vrije ruimte

In principe hoort alles wat een werknemer uit de dienstbetrekking ontvangt tot het belastbare loon. Wil je als werkgever kosten van bepaalde zaken onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen? Dan kan dit vanuit de WKR. Ook wel de vrije ruimte genoemd.

Tijdelijke verhoging

Vanwege de coronacrisis heeft het kabinet de vrije ruimte van de WKR voor 2020 tijdelijk verhoogd van 1,7% naar 3%. Het gaat om de eerste € 400.000 van de loonsom uit tegenwoordige dienstbetrekking. Voor het meerdere geldt 1,2%. Hierdoor kun je je werknemers als werkgever tijdelijk extra tegemoetkomen. Denk aan een attentie als een kerstpakket, een cadeaubon of extra kosten die werknemers maken vanwege het thuiswerken.

Vanaf 1 januari 2021 is de vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de loonsom uit tegenwoordige dienstbetrekking 1,7%. Voor het meerdere geldt 1,18%.

Mogelijkheden binnen de WKR

Als je als werkgever iets voor je werknemers vergoedt, heb je binnen de WKR meerdere mogelijkheden. Namelijk:

 1. Intermediaire kosten
 2. Een gerichte vrijstelling
 3. Nihilwaardering
 4. Kosten binnen de vrije ruimte (binnen 1,7% van de fiscale loonsom tot en met € 400.000 plus 1,2% van het restant van die loonsom)
 5. Kosten buiten de vrije ruimte (buiten 1,7% van de fiscale loonsom tot en met € 400.000 plus 1,2% van het restant van die loonsom)

Intermediaire kosten

In dit geval gaat het om kosten die de werknemer voor de werkgever heeft gemaakt. Dit kan gaan om de betaling van een zakelijke lunch, maar je kunt ook denken aan kantoorbenodigdheden of een relatiegeschenk die de werknemer voorschiet. De rekening wordt vervolgens bij jou gedeclareerd. Over deze vergoedingen hoef je geen belasting te betalen, omdat het niet wordt gezien als loon. Deze vergoeding gaat dus niet ten koste van de vrije ruimte.

Gerichte vrijstelling

Er zijn door de Belastingdienst bepaalde vergoedingen en verstrekkingen vrijgesteld. Deze gerichte vrijstellingen kun je onbelast vergoeden en gaan niet ten koste van de vrije ruimte. De volgende zaken ziet de Belastingdienst bijvoorbeeld als gerichte vrijstellingen:

 • Kosten voor woon- en werkverkeer (tot € 0,19 per kilometer)
 • Treinkaartjes
 • Maaltijden bij overwerk en koopavonden
 • Cursussen, seminars en opleidingen

Nihilwaardering

Wanneer je voorzieningen op de werkplek vergoed ziet de Belastingdienst dit als nihilwaardering. Deze voorzieningen worden onbelast vergoed en gaan niet ten koste van de vrije ruimte. Wat wel belangrijk is bij nilhilwaarderingen, is dat dit alleen geldt als het loon in natura gaat en niet om vergoedingen in geld.

De volgende zaken kun je onder voorwaarden zien als een nihilwaardering:

 • Inrichting van de werkplek
 • Apparatuur
 • Consumpties
 • Bedrijfskleding
 • Arbovoorzieningen
 • Bedrijfsfitness

Vergoeding vanuit de vrije ruimte

Alle vergoedingen die niet in één van bovenstaande categorieën vallen, worden vanuit de vrije ruimte vergoed. Denk aan kerstpakketten, personeelsfeestjes en maaltijdvergoedingen in geld. Als de vergoedingen binnen de vrije ruimte vallen, dan gaat het om een onbelaste vergoeding. Wanneer je een bedrag besteedt aan vergoedingen die boven de vrije ruimte uitkomt, dan is dat deel belastbaar. Dit is een vorm van eindheffing van 80%.

Meer weten?

Wil je meer weten over de extra vrije ruimte vanuit de WKR? Of wil je weten wat de vrije ruimte is? Neem gerust contact op met je adviseur. Zij helpen je graag.

Meer informatie? Neem contact op met Philine Schultz
Personeelsmanagement, Paardenhouderij
Neem contact op met Philine Schultz
Personeelsmanagement, Paardenhouderij