Algemeen

Vraag voor 1 oktober in EU betaalde btw terug

27 jul. 2023

Heb je vorig jaar btw betaald in een ander EU-land en gaat het om een zakelijke aankoop? Dan kun je onder voorwaarden deze btw digitaal terugvragen. Doe dit wel vóór 1 oktober 2023. Je leest in deze blog wat hier allemaal bij komt kijken.

Voorwaarden voor het terugvragen van btw

Om btw terug te kunnen vragen die je in een ander EU-land hebt betaald, gelden in ieder geval 3 voorwaarden:
• je onderneming is gevestigd in Nederland;
• je doet geen btw-aangifte in het EU-land; en
• je gebruikt de goederen of diensten voor bedrijfsactiviteiten die met btw belast zijn.
Om zeker te weten dat je in aanmerking komt om btw terug te vragen, kun je ook gebruikmaken van een tool van de Belastingdienst.

Welke btw betreft het?

De terug te vragen btw betreft btw op aankopen in een ander EU-land, zoals btw op getankte brandstof. Het gaat om zakelijke goederen of diensten die je gedeeltelijk of geheel gebruikt voor bedrijfsactiviteiten die met btw belast zijn.

Inloggegevens

Als je de btw digitaal terug wilt vragen, dan kan dat via deze site. Je hebt hiervoor wel inloggegevens nodig. Heb je al eerder btw uit een EU-land teruggevraagd? Gebruik dan de destijds verstrekte inloggegevens. Ben je deze eerder verstrekte inloggegevens kwijt, neem dan contact op met de Belastingtelefoon. Heb je nog niet eerder btw uit een EU-land teruggevraagd? Vraag dan inloggegevens aan via de site van de Belastingdienst en gebruik de zoekterm ‘btw buitenland aftrekken’.

Let op! Vraag de inloggegevens op tijd aan, want het verstrekken van deze gegevens kan maximaal 4 weken duren. Zorg dus dat je hierdoor de termijn van 1 oktober niet overschrijdt.

Voorwaarden

Als je btw terugvraagt die je in een ander EU-land hebt betaald, gelden er voorwaarden die per land kunnen verschillen. Zo moet je in veel gevallen de facturen meesturen van de zaken waarvoor je de btw terugvraagt. Ook dit moet digitaal, dus moet je de facturen scannen als je deze op papier hebt. Op een speciale site van de Belastingdienst vind je alle informatie. Voor brandstof geldt voor de meeste landen de verplichting een factuur mee te sturen vanaf een bedrag van € 250 excl. btw. Voor overige goederen dien je in de meeste landen een factuur mee te sturen vanaf een bedrag van € 1.000 excl. btw.

Minimumteruggave

Het minimum terug te vragen bedrag aan btw bedraagt per land per kalenderjaar € 50 (of de tegenwaarde daarvan in de nationale munteenheid). Je mag overigens ook al in de loop van het jaar de btw terugvragen, als het bedrag aan btw minstens € 400 per kwartaal is.

Hulp nodig?

De adviseurs van Countus kunnen je helpen bij het indienen van een teruggaafverzoek bij de Belastingdienst. Neem contact op met onze specialisten.