Ben je van plan om te stoppen met je onderneming? En wil je daarvoor gebruikmaken van de Rood voor Rood-regeling? Denk goed na over de mogelijkheden en fiscale gevolgen. Wij vertellen je waar je op moet letten als (stoppend) ondernemer.
Hoe pak ik het aan?
Als stoppend veehouder heb je veel vragen. Hoe ga ik mijn locatie in het vervolg inrichten/gebruiken? Wat doe ik met mijn leegstaande schuren? Hoe pak ik het asbestprobleem aan? En, kan de Rood voor Rood-regeling wat voor mij zijn?
De regeling geeft je de mogelijkheid om één of meer woningen op je erf te bouwen in ruil voor de sloop van stallen. Zo heb je geen last meer van onbruikbare schuren én ga je er financieel gezien op vooruit.
Wat houdt de Rood voor Rood-regeling in?
Voorheen werd de regeling ook wel ‘rood-voor-rood-met-gesloten-beurs’ genoemd. De overheid hoeft met de regeling namelijk geen geld te steken in het opruimen van landschapsontsierende gebouwen. Doordat de stoppende boer de bouwkavels verkoopt, kan hij de sloopkosten van de schuren betalen. Wat er dan eventueel extra overblijft moet de boer (voor een deel) inzetten voor de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit.
Fiscale gevolgen
Het kan natuurlijk zijn dat er wat extra’s overblijft. En dat weet de Belastingdienst. Het kan dus zijn dat – nadat een Rood voor Rood-traject is afgerond – de Belastingdienst een naheffing oplegt. Als je de bouwkavels in eigen beheer ontwikkelt, kan de Belastingdienst de behaalde winst belasten. Tijdens deze ontwikkeling, toetst de Belastingdienst hoe ze jou ziet. Ben je nog ondernemer? Of ben je onlangs gestopt met je bedrijf? Op basis daarvan bepaalt de Belastingdienst of ze het resultaat belasten als ‘winst uit onderneming’ of als ‘nagekomen bedrijfsbaten’.
Ben je al jaren geleden gestopt met je onderneming en zijn de stallen overgegaan naar het privévermogen? Dan kan het zijn dat er sprake is van ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Maar niet altijd. Het is afhankelijk van specifieke feiten en omstandigheden hoe de Belastingdienst je kwalificeert.
Btw afdragen
Ook de btw speelt een rol bij het ontwikkelen en verkopen van bouwkavels. Het opleveren van een bouwterrein is een belaste prestatie in de btw. Maar hiervan is pas sprake als je levert als ondernemer. En ook hierbij is het belangrijk om te weten hoe de Belastingdienst jou op dat moment ziet. Ben je (nog altijd) ondernemer? Dan moet je btw afdragen over de verkoop van bouwkavels. Dat maakt de bouwkavels duurder of er blijft minder over voor jezelf.
Win advies in
Als je erover denkt om (op termijn) te stoppen met je bedrijf, denk dan goed na over hoe je je locatie in de toekomst gaat gebruiken. Advies op het gebied van ruimtelijke ordening is daarbij belangrijk: kun je op de huidige locatie jouw doelstellingen behalen?
Ook is het belangrijk om in een vroeg stadium om fiscaal advies te vragen. Het is namelijk cruciaal dat je de stappen in het traject van fiscale staking in combinatie met Rood voor Rood in de juiste volgorde neemt. Win het advies op tijd in, dan kun je de juiste beslissingen nemen. Bovendien kom je niet voor onverwachte belastingtegenvallers te staan.
Meer weten?
Natuurlijk adviseren wij je graag op het gebied van ruimtelijke ordening en helpen we je om je locatie toekomstbestendig te maken. Wil je meer weten of heb je advies nodig? Ga naar het contactformulier of neem contact op met Kees van Laarhoven.
✆ 06 410 07 885